Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bra tillfälle att se över de heltidsförtroendevaldas arbetsvillkor

Foto:

Norrköping2001-05-28 00:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Vill du bli offentligt utskälld, ha ett gigantiskt ansvar för tusentals anställda och konversera dig igenom långa representationsmiddagar i stället för att träffa familjen och vännerna? Troligen inte. Vill du ha din hobby som jobb med skaplig lön och stor möjlighet att påverka din kommuns utveckling i den riktning du tycker är bra? Troligare.

Två sidor av samma sak. En kommunstyrelseordförande är ständigt satt under hård press, men jobbet är säkerligen också oerhört stimulerande, utvecklande och roligt. För den som tror att han eller hon klarar av det och har tillräckligt stöd handlar det till syvende och sist om ifall man är beredd att offra all sin tid på uppgiften. Det reducerar antalet kandidater betydligt.

Men det måste inte vara som det alltid har varit. Just tiden tror jag är viktig att sätta under prövning för att få ett bättre och mer realistiskt arbetsklimat för heltidsförtroendevalda. Nu när det ändå sker ett byte är det läge för nya kandidater att ställa nya krav och tillträda under nya villkor.

Först och främst bör det göras en överenskommelse om en maxtid på poster av det här slaget. Kanske är det tre perioder, tolv år, som är den lämpliga maxtiden. Kanske bara två. Som heltidsförtroendevald måste man ha otroligt mycket att ge och det har man bara en tid. För att kunna och orka göra ett riktigt bra jobb är det en nyttig förutsättning att veta att det bara är under en begränsad tid som man måste ge järnet. Det betyder inte nödvändigtvis att man ska lägga av med politik helt och hållet därefter.
Man kan säkert fylla en funktion på en annan plats, arbeta med helt andra frågor, i en annan omfattning.

Är man från början medveten om att det bara är de åtta eller tolv åren man ska sitta blir det också naturligt att släppa in andra i den innersta kretsen och skola upp dem som ska ta över. Tror man att man kan kandidera om och om igen minskar intresset av att lära upp andra. Då blir de hot mot ens egen kandidatur i stället för lämpliga efterträdare som har ens fulla stöd.
För det andra är det dags för en överenskommelse om en maxtid arbetstimmar för de heltidsförtroendevalda. Hur många timmar som är rimligt kan diskuteras, och det måste givetvis också vara utslaget på året och anpassat till arbetsbördan. Men det får inte vara så att man måste slåss i veckor för att få till en ledig kväll att gå på bio med sin dotter. Det är inte rimligt.

En tillträdande ordförande måste kunna ställa nya krav. Ett kommunalråd är alltid kommunalråd, tjugofyra timmar om dygnet, och måste alltid vara beredd att kommentera och agera snabbt. Men beredskap är en annan sak än att fysiskt vara frånvarande hemifrån sju kvällar i veckan. Ibland krävs det att det är just kommunstyrelsens ordförande eller kommunalrådet för utbildning som representerar, men de gånger det inte är så måste uppdragen kunna spridas.
Gärna till nämndordföringar eller andra kommunstyrelseledamöter som jobbar med samma frågor. På så sätt lär man också upp människor omkring en så att inte allt rasar som ett korthus när man själv lämnar, och så att naturliga efterträdare framträder.

Om inte nya, rimliga, tidskrav ställs och arbetsvillkoren ändras tror jag att det blir svårt att genomföra den förnyelse och föryngring det talas om. Är man medelålders, ensamstående eller åtminstone har vuxna barn har man möjligtvis en chans att leva upp till de villkor som nu råder. Är man yngre vill man definitivt hinna med annat i livet också. Livskamraten, barn, utbildning och en ständig uppdatering inom sitt egentliga yrke så att man inte står där utbränd vid fyrtio, utan reträttvägar. Det spelar ingen roll hur engagerad man är i frågorna, hur mycket man brinner för politiken eller för den delen hur hög lönen är.
Det måste bli möjligt att kombinera ett politiskt heltidsengagemang med annat värdefullt i livet om man ska kunna uppnå det jag tror de flesta av oss vill - en spridning vad gäller ålder, bakgrund och kön. Även i kommunledningen.

Läs mer om