Bra lys(s)nat om sjukvården
Widar Andersson
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Tidigare i veckan presenterades resultatet av undersökningen vilket Folkbladet har berättat om på nyhetsplats. Den uppsökande samtalsformen är ett utmärkt initiativ av socialdemokraterna i länet. Det finns mycket klokskap och erfarenheter ute hos enskilda människor. De politiska partierna är inte alltid så bra på att lägga örat till marken och lyssna. Tvärtom är partierna oftast upptagna med att basunera ut det egna budskapet i en enkelriktad kommunikation.
I Östergötland vill man nu försöka vända på kuttingen. Utöver alla förslag och synpunkter som socialdemokratin nu fått ta del av har samtalskampanjen dessutom aktiverat ett stort antal av partiets förtroendevalda medlemmar.
Ledare
Nu börjar det svåra arbetet för socialdemokraterna i Östergötland. Förslagen från östgötarna spretar naturligtvis åt många olika håll. Många av förslagen är heller inte anpassade till traditionella socialdemokratiska uppfattningar eller till rådande landstingspolitik i länet. Lyssnandet och insamlandet av alla dessa förslag måste nu tillåtas att påverka sjukvårdspolitiken i länet. Ingen förväntar sig naturligtvis att vartenda förslag kommer att omsättas i praktisk politik. Men trovärdigheten för den öppna och utåtriktade viljan att samtala och lyssna står på spel om medborgarna upptäcker att den socialdemokratiska politiken inte har förändrats ens marginellt genom de täta medborgarkontakterna.
Enligt vad Folkbladet erfar är socialdemokraterna internt mycket nöjda med resultatet av samtalskampanjen. Partiet planerar att gå vidare med liknande aktiviteter inom andra brännande samtalsområden som t ex äldreomsorgen. Alla sådana planer kan dock läggas på hyllan om man inte i sitt valprogram för sjukvårdspolitiken kan redovisa på vilket sätt man tagit intryck av samtalen med östgötarna. Lyssna är stort. Men att ta intryck och agera är större.