Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Borgerligheten hotar löneläget

Norrköping2005-06-23 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Skall svenska löner konkurrensutsättas? Det frågar ställer signaturen "En svensk knegare" på gårdagens insändarsida i Folkbladet. Signaturen ställer frågan direkt till mig eftersom han, med rätta, uppfattat mig som positiv till EU-samarbetet som bl a bejakar fri rörlighet och konkurrens.
Faktum är emellertid att svenska löner och andra produktionskostnader i stort sett alltid har varit konkurrensutsatta. Sedan 1960-talet har socialdemokratin och fackföreningsrörelsen medvetet strävat efter att Sverige och de svenska lönerna skall vara med och konkurrera i de övre lönelägena. Genom rationaliseringar och effektiviseringar har produktionen förädlats. Arbeten med alltför låga löner har gradvis mönstrats ut ur arbetsmarknaden. En del av dessa arbeten utförs idag istället i länder med lägre lönelägen.
Socialdemokratins och fackets kungsidé med EU-samarbetet är att driva på för en utvidgning av unionen. Utvecklad handel, rörlighet och konkurrens med tidigare fattiga länder samtidigt som EU:s sociala och demokratiska regelverk införs i de nya medlemsländerna, leder på sikt till att levnadsnivåer, löner och välfärd stiger också i de fattiga länderna. Därmed kan konkurrensen och rörligheten inom hela EU bli dynamiska och positiva faktorer för löntagarna. Spaniens otroligt positiva utveckling sedan EU-medlemskapet tyder på att strategin fungerar.
Signaturen "En svensk knegare" utgår i sin insändare från att konkurrensen kommer att innebära sänkta svenska löner. Jag delar inte hans dystra syn på utvecklingen. EU-samarbetet är inte något hot mot löntagarna i Sverige eller någon annanstans i Europa. Det som i nuläget hotar det svenska löneläget är däremot de borgerliga partiernas förslag om 60 procent ersättning i arbetslöshetsförsäkringen. Får borgerligheten genomföra en sådan politik riskerar mängder av löntagare att få sämre betalt för sitt arbete. Hoten mot lönerna i Sverige är således i allt väsentligt nationella.
Läs mer om