Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Borgerliga myter om arbetslöshet

Igår var riksdagen tämligen välbesatt. Centerpartiet hade begärt en särskild debatt om arbetsmarknadspolitiken. Statsrådet Hans Karlsson som företrädde regeringen i riksdagsdebatten gick på offensiven direkt.

Foto:

Norrköping2005-04-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Han tog ett nacksving på de myter om 25 procent arbetslöshet som de borgerliga partierna sprider i samhället. Med all rätt dömde han ut det som "intellektuellt ohederligt" att räkna in alla sjukskrivna och förtidspensionerade i arbetslöshetssiffrorna. Frankt klargjorde han att myten om den 25-procentiga arbetslösheten inte blev sannare därför att den även uttalats av en utredare på LO.

Arbetslösheten är ett tillräckligt stort problem som den är. Samma sak gäller sjukskrivningarna och förtidspensioneringarna. Ingen vinner på att baka ihop alla dessa människor till en enda "arbetslös klump".
Självfallet finns det vissa samband mellan arbetslöshet, sjukskrivningar och arbetslöshet. Socialstyrelsens epidemiologiska centrum har t ex tagit fram statistik som visar att människor ofta blir sjukskrivna i längre perioder i de delar av landet där arbetslösheten är hög.

Sjukskrivningar för hjärtinfarkt och bröstcancer är t ex 85 dagar längre i Norrland än i Småland. Tillgången på jobb och att ersättningsnivån är högre i sjukförsäkringen än i a-kassan har givetvis betydelse för dessa skillnader.
Socialstyrelsens folkhälsoexperter pekar dessutom på att ungefär en tredjedel av sjukskrivningarna beror på att Sveriges arbetande befolkning blir allt äldre. När vi blir äldre får vi kort sagt mer skavanker. En av de stora sjukskrivningsorsakerna - vid sidan av psykisk ohälsa - är också problem med värk och förslitningar i rörelseorganen.

Samband finns således mellan arbetslöshet och sjukfrånvaro. Men att som borgerligheten klumpa ihop alla arbetslösa, sjukskrivna och förtidspensionerade till en enda stor och misslyckad grupp är inte bara intellektuellt ohederligt. Det är också otillständigt och kränkande.

<B>Man kan faktiskt bli sjuk. Man kan faktiskt bli så sjuk att man pensioneras i förtid.</B>

Ibland kan det faktiskt vara väldigt svårt att hitta ett arbete.
Att mot den bakgrunden beskriva socialförsäkringarnas trygghetssystem som ett enda stort problem och misslyckande är kort sagt korkat.
Vinner borgerligheten nästa val så sänks socialförsäkringarnas ersättningsnivåer drastiskt. Arbetslösa och sjuka medmänniskor kommer då - utöver sina nuvarande problem - dessutom att bli rejält mycket fattigare än idag.
Kan det verkligen vara en klok och valvinnande politik?