Någon kung som av sin samtid kallades Gustav Vasa har t ex aldrig funnits. Visst var han av Vasaätten, men det användes inte som namn. Namnet var Gustav Eriksson. Han kallades dock inte Gustav, även om namnet skrevs så, uttalet var Gösta.
Det här med Gustav Vasa slog igenom först på 1800-talet.
Men åkte han skidor från Sälen till Mora? Sant är att han vintern 1520 var i Dalarna. Han ville få böndernas stöd för att göra uppror mot den danske kungen Kristian II. Men allmogen i Dalarna var inte så intresserad. Han tvingades hastigt ge sig iväg med den danske kungens män efter sig. Snart tänkte dock dalkarlarna om och några fick i uppdrag att, kanske på skidor, hinna ikapp upprorsledaren. De fick tag i honom och meddelade att dalkarlarna ställde upp.
Revolten lyckas och Kristian II:s makt bröts. Gustav Eriksson valdes till kung och blev Kung Gösta med svenska folket.
Det var i Mora som han talade till bönderna. Sedan flydde han i riktning mot den ort som i dag är Sälen, där han blev upphunnen. Alltså den motsatta vägen som morgondagens skidlöpare åker de nio milen.
När det första Vasaloppet skulle köras 1922 valde man att ha målgång i Mora, därför att där fanns en järnvägsstation. Därmed var det lättare för deltagarna att ta sig därifrån.
Dessutom blev det mer publik med målgång i Mora. Men det hade ändå varit svårt att åka precis i fädrens spår, det är nämligen okänt vilken väg Gustav färdades mellan Mora och Sälen.
Enligt författarna till "101 historiska myter", Åke Persson och Thomas Oldrup, är dock den största missuppfattningen att huvudpersonen skulle ha åkt skidor.
Det nämns överhuvud taget inte i samtida urkunder något om detta. Troligtvis åkte han med häst och släde. Eller möjligen gick han på snöskor en del av sträckan.
En källa från 1590-talet, en präst från Malung, anger att så var fallet.
Men tack vare myten om Gustavs skidlopp har de som gillar uthållningsprov fått något att se fram emot. Träningen inför loppet är säkert också lite hälsobefrämjande. Däremot förstås inte själva tävlingen.
Forskningen har visat att långlopp kan vara rent livsfarliga, mer än ett dussin har ju dött i Vasan de senaste åren. Men det är kul att se loppet i tv, en folkfest och en elittävling på en och samma gång.
Gustav Vasa var en skicklig politiker som enade landet. Datumet då han valdes till kung 1523, den 6 juni, är därför Sveriges nationaldag.
Sedan var det också han som avskaffade kungavalen och införde arvsmonarkin. Den ordning som vi konstigt nog har än i dag.
Något att tänka på när vi i morgon från soffan följer de tusentals tappra - som alltså inte riktigt åker i fädrens spår.
Det var bara det jag ville säga.