Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blockpolitiken inte fastlåst

Norrköping2004-12-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Genom ett samarbete mellan socialdemokraterna och moderaterna har Sverige gått med på att EU bör häva sitt vapenembargo mot Kina. Förbudet att sälja vapen till Kina är kopplade till bristerna för mänskliga rättigheter i Kina. Fyra EU-länder - Storbritannien, Frankrike, Tjeckien och Tyskland - säljer dock redan vapen till kineserna för uppemot en halv miljard euro per år. Embargot har således inte varit särskilt effektivt. I dokumenten från den gångna helgens toppmöte i EU skrivs något luddigt om att framtida vapenförsäljning, på något nytt sätt, skall vara länkade till framsteg för de mänskliga rättigheterna. Vidare föreslås att EU-länder som säljer vapen till Kina skall informera varandra om affärernas storlek och innehåll.
Statsminister Göran Persson anlade ett pragmatiskt perspektiv till såväl hävandet av embargot som samarbetet med moderaterna. Eftersom embargot inte fungerat i praktiken ansåg Persson inte att det fanns några starka skäl att motsätta sig en framtida förändring. Att arvfienden moderaterna blev regeringens enda partner i riksdagen i denna fråga förklarar han med att det är "naturligt" att de största partierna i respektive regeringskonstellation är samsynta i utrikesfrågor.
Kina är å ena sidan självfallet långtifrån någon demokrati. Å andra sidan är Kina ständig medlem i FN:s säkerhetsråd och en snabbt växande handelspartner till Sverige och resten av EU. Att jämställa vapenhandel med Kina med dito affärer med länder som t ex Sudan och Zimbabwe är därför inte i längden hållbart.
Ur svensk inrikespolitisk synvinkel är det dessutom nöjsamt att konstatera att den allt hårdare blockpolitiken i riksdagen inte är helt fastlåst och oomkullrunkelig.
Läs mer om