Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blanda inte in moral och normer i hälsodebatten

I går presenterade Folkhälsovetenskapligt centrum i Linköping en kartläggning som visar att andelen överviktiga och feta barn i Östergötland ökar för varje år.

Man får se ut som man vill. Alla duger. Ledaren varnar för moraliserande när man pratar om barn och hälsa.
FOTO:SCANPIX

Man får se ut som man vill. Alla duger. Ledaren varnar för moraliserande när man pratar om barn och hälsa. FOTO:SCANPIX

Foto:

Norrköping2003-10-15 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Fetma och övervikt är stora problem och har av världshälsoorganisationen benämnts som en global epidemi. Övervikt och fetma är orsaken till några av våra vanligaste sjukdomar som typ 2 diabetes, hjärtkärlsjukdomar och cancer i tarmsystemet. När det gäller de östgötska barnen som ingått i den aktuella studier så kan forskarna konstatera flera orsaker till ökningen av andelen överviktiga. Dels handlar det om arvsanlag. Barn till överviktiga föräldrar blir i 80 procent av fallen själva överviktiga. Andra bidragande orsaker som tas upp i studien är minskad fysisk aktivitet och ökad konsumtion av söta drycker ( läsk).

I utredningen tar man upp de negativa konsekvenser som överviktiga riskerar att drabbas av. Studien konstaterar att sjukdomar är vanliga men beskriver också, på ett ganska okristiskt sätt, alla de negativa sociala erfarenheter som överviktiga får stå ut med. Utredarna skriver om mobbing, om inställningen till överviktiga som lata och dumma, samt att överviktiga har sämre självuppfattning än normalviktiga. Men är detta anledningen till att överviktiga människor bör minska i vikt? Nej naturligtvis inte. Banta ska man göra för att minska riskerna med övervikt, inte för att passa in i mallen över hur ´normala´ människor bör se ut. Om enda anledningen till att överviktiga barn och vuxna ska banta är att få stopp på mobbing och trakasserier anser jag att vi gett upp hoppet om ett tolerant och respekterande samhälle. Att överviktiga uppfattas som lata och dumma har ingenting med verkligheten eller sanningen att göra utan är endast ett uttryck för fördomar om det som i vårt samhälle uppfattas som onormalt.
Samtidigt är det känsligt att tala om övervikt och fetma av just denna anledning. Jag har skrivit om ämnet förut och fick då mycket kritik. Jag vill ha ett samhälle där alla kan vara så som de själva önskar vara. Ingen ska behöva utsättas för kränkande behandling på grund av vikt, etnicitet eller sexuell läggning. Men risken när man talar om nödvändigheten för överviktiga personer att banta blir att man blir anklagad för att vara intolerant istället för att fokusera på det som är mitt syfte, hälsoaspekten för individen och den kostnad som sjukvården varje år måste betala för alla så kallade vällevnadssjukdomar orsakade av bland annat övervikt.
Tonen i debatten om övervikt måste sluta vara så värderande och moraliserande. Övervikt är en sjukdom som vilken annan sjukdom som helst och den försvinner inte för att överviktiga mobbas och trakasseras. Så sluta ta upp aspekter om mobbing och trakasserier av överviktiga i frågor som rör hälsan, för det är frågor som vi bemöter på helt andra sätt.
<a href=mailto:kikki.goransson@folkbladet.se><FONT COLOR="#0033CC">kikki.goransson@folkbladet.se</a></FONT>
Läs mer om