Bildts oerfarenhet bjöd in (s) i matchen

Den erfarenhet jag har av socialdemokratisk oppositionspolitik är inte särskilt munter. Efter valförlusten 1991 hördes det inledningsvis mest kvirr och gnäll från (s) i riksdagen. Sedan kom den ekonomiska krisen.
Regeringen Bildts oerfarenhet och handlingsförlamning bjöd in socialdemokraterna i matchen.

Utrikesminister Carl Bildt. Foto: Scanpix/arkiv

Utrikesminister Carl Bildt. Foto: Scanpix/arkiv

Foto:

Norrköping2006-10-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Oppositionsrollen gled över i ett slags informell samlingsregering där (s) ekonomiske talesman Göran Persson tog befälet långt innan han blev finansminister efter valet 1994.
Nu väntar återigen en tids opposition för socialdemokraterna. Hur lång den tiden blir kan vi bara gissa. Ett scenario är givetvis att (s) likt ett IFK Norrköping fastnar i andra divisionen för lång tid. Andra partier tar över; den forna mitten/vänster politiken glider över till mitten/höger. I ett sådant scenario ekar snart ropen om den särklassiga socialdemokratiska regeringsdugligheten snart lika patetiskt som IFK - klackens sånger om de forna SM- gulden.
Å andra sidan kan oppositionstiden bli kort. Alliansens partier pallar kanske inte regeringstrycket. Folkpartiets nya ledning kanske befolkas av socialliberaler som inte vill gå för långt åt höger. Blockpolitiken luckras upp och det blir möjligt för (s) att söka samarbete med Sveriges progressiva borgerlighet. Om sådant här kan man tro och gissa.
Det vi kan vara något mer säkra på är att socialdemokratin har ett eget ansvar för att oppositionstiden används för att putsa på regeringsdugligheten i dagens och morgondagens samhälle.
I mars nästa år kommer förmodligen Mona Sahlin eller Pär Nuder att väljas till ny ordförande för sossarna. Alla får inte glädjespasmer av dessa namn det vet jag. Men partiets förnyelse måste ledas av en erfaren men ändå modern riksdagsledamot. Vad som sedan händer på den ordinarie partikongressen 2009 är en helt annan fråga. Antingen har den nyvalda ordföranden stärkt sitt mandat och då är det bara att köra på. Eller så kommer det in en ny person på scenen som är beredd att ta vid och utveckla det förnyelsearbete som Nuder/Sahlin inlett.
En sådan person skulle t ex kunna vara Margot Wallström.
Läs mer om