Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Beredd att satsa

Sverige är ett öppet och litet land. Vår privata industri- och tjänstesektor är varje dag året runt utsatt för hård global konkurrens.

Hälsade på hos Folkbladet i går. Näringsminister Thomas Östros redogjorde för några av regeringens satsningar.
Foto: Niclas Sandberg (011-200 464)
niclas. sandberg@folkbladet.se

Hälsade på hos Folkbladet i går. Näringsminister Thomas Östros redogjorde för några av regeringens satsningar. Foto: Niclas Sandberg (011-200 464) niclas. sandberg@folkbladet.se

Foto:

Norrköping2005-09-21 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Till skillnad från större länder som t ex Frankrike och Tyskland har Sveriges regering och de privatanställda löntagarna under flera decennier bejakat strukturomvandlingar och utländsk konkurrens. Handelshindren mot omvärlden är närmast obefintliga. De få tullmurar och kvoter som finns är i allt väsentligt ett resultat av EU:s regelverk.
Vår öppenhet och positiva inställning till konkurrens är en av de allra viktigaste framgångsfaktorerna för det svenska välfärdssamhället. Vi har undvikit att fastna alltför länge i förlegade och ineffektiva produktionsstrukturer. Förnyelsen har ständigt varit på dagordningen. Öppenheten mot omvärlden och den globala konkurrensen har samtidigt skapat ett stort behov av en väl utbyggd offentlig sektor och funktionella trygghetsförsäkringar. De människor som drabbas hårdast av strukturomvandlingar är de som förlorar sina gamla arbeten i konkurrensens spår. Trygghetsförsäkringarna och den offentliga sektorns skattefinansierade verksamheter fungerar som broar till nya arbeten och som stabila skyddsnät när lönekuverten slutar dimpa ner i brevlådan.

<B>I budgeten som den socialdemokratiska regeringen presenterade i går finns tydliga tecken på att regeringen är beredd att göra stora satsningar för såväl privat som offentlig sektor. Näringsminister Thomas Östros besökte Norrköping i går. I ett samtal med Folkbladets redaktion redogjorde han för några av de viktigaste inslagen i budgeten som riktar sig till den privata sektorn.</B>

För Östros står det klart att antalet arbetade timmar inom den privata sektorn måste öka. Skall de nya jobben dessutom kunna avlönas på ett sådant sätt att människor kan leva på lönen duger det inte med satsningar på låglönejobb. Thomas Östros ser stora tillväxtmöjligheter för små- och medelstora företag. En stor del av budgetens förslag är därför inriktade på att stödja företagens framtidssatsningar. Skatten sänks med ungefär en miljard kronor för företag som drivs av ägaren. Ensamföretagare som vill anställa sin första medarbetare får kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter. Ett särskilt anslag i budgeten bekostar 4 000 praktikplatser i småföretag för arbetslösa akademiker. Regelverket för företagare skall fortsätta att förenklas. En åtgärd är att förenkla företagens skatteadministration. Målsättningen är att kostnaden för skatteadministrationen skall reduceras med 20 procent. Tillsammans med flera stora och viktiga basindustrier inom bl a skogens, läkemedlens, fordonens och stålets branscher, skall regeringen driva utvecklingsprogram med sikte på framtida och lönsamma marknader inom t ex miljöteknik. Regeringen satsar tusen miljoner kronor av budgeten på dessa utvecklingsprogram.

<B>För Östros finns det således ingen motsatsställning mellan privat och offentlig sektor.</B>

Vår öppenhet mot omvärlden och vår positiva attityd till global konkurrens förutsätter en stark offentlig sektor för att kunna förena effektivitet med jämlikhet. Samtidigt kräver finansieringen av den offentliga sektorn ett privat näringsliv som är på topp på världens olika marknader.