Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bejaka skaparkraften hos de unga

I dag har jag besökt skolor i Norrköping. Det blev ett tillfälle för mig att diskutera ungdomars situation med unga östgötar. Pressen på ungdomar stiger för varje år som går, med allt från trånga skönhetsideal till svårigheter att få bostad och anställning.

Norrköping2006-05-08 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Bland vissa ökar utslagningen, men alla har svårt att ta sig fram i ett sådant samhälle. Även för de som studerar och tar mängder av högskolepoäng är många dörrar stängda. Samtidigt ser vi en enorm skaparkraft hos dagens ungdom som med rätt politik går att skapa utlopp för. Ett samhälle som vill ha en framtid måste se och bejaka ungdomarnas kreativitet. Ungdomar är aldrig ett problem utan alltid en resurs. Ibland tenderar vuxenvärlden att glömma bort det.

Gymnasieutbildningen syftar idag till att lägga grund för högre utbildning. Syftet är gott men alternativen måste bli fler. Dels för att alla inte vill gå på högskolan efter tolv års skolgång och dels för att gymnasieskolan måste utvecklas i riktning mot arbetslivet. Gymnasieskolan ska inte bli ett isolat utan bör knytas närmare arbetsmarknaden.
Istället för ytterligare teori direkt efter gymnasiet vill Miljöpartiet ge unga människor möjlighet till lärlingsprogram med start direkt efter nionde klass. Vi måste ställa högre krav på gymnasieskolan att se den
enskilda individens behov och vara lyhörd till hans eller hennes önskemål.
Studievägledare ska redan inför val till gymnasiet kunna erbjuda elever program som innehåller lika mycket arbetspraktik som teori. Vi syftar inte bara på hantverksyrken utan också på mer kvalificerade arbeten som exempelvis IT-tekniker, musiker och biståndsarbetare. Fokus måste vara den enskilde elevens väg till självständighet och egenmakt.

Även företagandet bland unga människor måste understödjas. Ungas idérikedom kan, om den förvaltas rätt, både ge fler företag och fler jobb.
Att bejaka de ungas skaparkraft är att bejaka uppfinnare och entreprenörer och se deras viktiga roll på en svensk framtidsinriktad arbetsmarknad. Att omsätta idéer till affärsdrivande företag är en känslig och i många fall komplex process. Vi som politiker kan ibland ha en övertro på oss själva i den processen.
Inte sällan är det vi hör från högern att det är regeringens fel att företag inte startas i tillräcklig utsträckning. Vi gröna inser politikens begränsningar men ser ändå några viktiga smörjmedel för att ännu fler
företag ska startas och få växtkraft. Vi vill införa ett nationellt program för innovationer där riskkapitalister, erfarna äldre företagare, lärare och den unga idéskaparen på lokal nivå samspelar i sjösättandet av affärsidéer. Det är också viktigt att staten erbjuder människor som kliver ut i egenföretagande ett fortsatt socialförsäkringsskydd under de första åren.

För att unga människor större chans till arbete och självförverkligande behövs ett gott företagarklimat. Men alla kan inte bli företagare. Jag tror också att det behövs alternativ till dagens gymnasieskola, lärlingsprogram och mer möjlighet att själv välja praktiska och teoretiska ämnen. Jag tror att den offentliga sektorn måste anställa fler - om man använder pengarna som går till arbetsmarknadsprojekt till riktiga jobb i skola och vård ger det 40 000 nya jobb.

Ungdomars möjlighet att få fler vägar in på arbetsmarkand och till vuxenliv borde bli en av valrörelsens viktiga frågor. Vi gröna ser stora möjligheter för dagens ungdom. Samhället har allt att vinna och inget att förlora på att bejaka deras idérikedom och skaparkraft.
-
<span class="mr"><span class=color style='color:#BF0220;'>Debatt</span></span>
Gustav Fridolin
riksdagsledamot (mp)
Läs mer om