Bara en politisk återvändsgränd
Det kommunala självstyrets framtid är en het potatis inom socialdemokratin. Motsättningen mellan nationell likhet och kommunal olikhet bildar fond för många av de diskussioner som förs på de kommundagar som SAP genomför igår och idag i Stockholm.
Foto:
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I Kommun- och landstingsförbundets tidning Dagens Samhälle förs en intensiv debatt i dessa frågor. Förra veckan skrev t ex Peter Hultqvist som är kommunalråd från Borlänge i Dalarna en artikel där han - på traditionellt Dalamanér - pläderade för ökad statlig styrning på flera kommunala områden. Hultqvist är ledamot i den statliga ansvarskommitté som under ledning av Mats Svegfors har uppdraget att lägga förslag om vem som bör bestämma vad i det framtida Sverige.
Dalapolitikern hämtar framförallt sina argument från en LO-rapport i ämnet. I rapporten publiceras en opinionsundersökning där en mycket stor majoritet av medborgarna sätter nationell likhet före kommunal självstyrelse. Svagheten med LO-rapporten är dock att den totala likabehandling som förespeglas medborgarna om den statliga styrningen ökar är helt orealistisk.
<B>Blotta tanken på att öka detalj- och centralstyrningen i det svenska samhället utgör en politisk återvändsgränd. Det finns inga som helst demokratiska möjligheter att i statliga detaljregleringar styra t ex dagis, skolor och äldreomsorg.</B>
Förre kommunalrådet och socialdemokraten Åke Hillman från Västerås säger till Dagens Samhälle att det kommunala självstyret är "oerhört hotat" av att staten "inte kan hålla fingrarna borta. Om det inte får se olika ut i olika delar av landet är det meningslöst med lokala fullmäktigeförsamlingar."
Folkbladet instämmer med Åke Hillman. Kommunerna - men även folkrörelser och småföretagare - behöver ha stora friutrymmen i samhället. Se därför upp med centralisterna inom socialdemokratin.