Den mest lönsamma målgruppen för spelfilmer är yngre personer som betalar fullt pris under de första veckorna efter premiären. Det är under denna period filmbolaget tjänar som mest.
Den nyligen släppta Avatar verkar vara en sådan film. Sedan den släpptes den 18 december 2009 har den spelat in 2 miljarder dollar. Bara under de första tolv dagarna spelade den in 1,3 miljarder dollar. Avatar är den film som genom tiderna spelat in mest pengar. Men filmen är unik på ett annat sätt också. Det är nämligen en politisk film.
Filmens budskap är ett angrepp på en rovgirig företagskultur.
Nu handlar filmen om rymden och påhittade utomjordingar. Men om handlingen istället förlagts till ett ödsligt område på jorden, ett orört unikt naturområde där ursprungsbefolkningar levt i generationer och generationer. Hur hade filmen då tagits emot?
Många recensioner nämner anti-amerikanism, liksom anti-imperialism. Men vad samtliga dessa skribenter verkar ha glömt är att filmen inte handlar om ett land som angriper ett annat, utan om ett företag vars verksamhet angriper en befolkning.
"Aktieägare gillar inte att läsa dålig press om hur ett gäng infödingar slagits ihjäl, men låt mig berätta vad de ogillar mer: ett dåligt kvartalsbokslut". Något i den stilen yttrar chefen på aktiebolagets rymdkontor en bit in i filmen.
Testa att ändra den repliken till en film som utspelat sig på jorden och filmen hade blivit något annat än häftiga specialeffekter och rymdvarelser.
Största delen av vår världs företags produktion sker i post-koloniala stater, till förmån för västerlandets konsumtionsbehov. Det som skildras i Avatar finns i verkligheten just nu på en rad platser. Ecuador, Columbia, Papua, Brasilien, Peru, Etiopien och Kanada. Exemplen är många där ursprungsbefolkningar trängs undan och förgiftas.
Även om vi inte är blåa och har svans så måste vi inse att mänskligheten är sårbar. Företag och ägare bör samarbeta för att skapa goda vinster som är fria från oskäligt utnyttjande. Det är vad socialt ansvarstagande bör handla om. Du och jag som pensionssparare är delägare i många företag. Vi har också ett ansvar.
Slutligen kan man fråga sig vilket företag filmskaparna haft som förebild? Och vilka aktieägare? Det är smått absurt att Avatar har producerats av Fox Films. Fox Films ägs i förlängningen av Rupert Murdoch. Han har aldrig gjort någon hemlighet av att det för honom handlar främst om att tjäna pengar, oavsett hur. Även om filmen fördömer Fox företagskultur så kan Murdoch skratta hela vägen till banken.