Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Återta det starka samhället

Foto: PAOLO RODRIGUEZ / SCANPIX

Norrköping2011-05-04 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter valförlusten 2006 då Göran Persson avgick som partiledare fick socialdemokraterna en partiledning som företog sig uppgiften att söka få tillbaka de väljare, främst från medelklassen, som gått över till moderaterna.

Man övergav den ideologi om det starka samhället som byggdes upp under Erlanders och Palmes tid med början på 1950-talet fram till 1990-talet.

Under denna tid växte ett socialistiskt samhälle med en arbetsmarknad där mer än en tredjedel av den arbetsföra befolkningen arbetade inom den offentliga sektorn. Där man hade kommunalt eller statligt anställda som hade en känsla av ansvar i det arbete man utförde. I skolor fanns lärare, vaktmästare, skolkökspersonal och städerskor som alla hjälpte till att hålla ordning i skolan.

Inom sjukvård och äldrevård hade man landstings och kommunalt anställda, läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och vaktmästare och
städare, där alla hjälptes åt att skapa en fung-
erande rättvis sjukvård.

Statens Järnvägar var hela folkets järnväg där tåg banverk och verkstäder styrdes centralt.

De många områden som styrdes av Norrköpings Miljö och energi med egna maskiner och verkstäder. En avfallshantering i kommunal regi.

Vinstmotivet var ju utraderat inom alla dessa områden, i stället styrdes företagen efter behoven.

Det kan vara dags att sätta igång betongblandarna och börja åter bygga upp det starka samhället.

Läs mer om