Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbetslinjen är vägen framåt

Något av det mest svenska vi har är vår tradition av öppenhet för nya människor och nya tankar. Invandringen har berikat vårt land och vi ska inte ge upp den svenska traditionen av öppenhet. Vi ska inte stänga gränsen för nästa generations arbetskraft.

Norrköping2011-01-10 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men brister i integrationssystemen har skapat problem för många invandrare som redan är här och Alliansen lägger därför om kursen i integrationspolitiken.

Sedan länge har vårt land berikats av invandrare - på medeltiden var det hantverkare och köpmän som kom med nya kunskaper, kontakter och idéer. Vårt land har heller inte varit förskonat från svåra tider. Under 1800-talets svåra år utvandrade en tredjedel av svenskarna i hopp om att genom arbete kunna bygga sig ett bättre liv någon annanstans, på samma sätt som många människor kommer till oss idag.

Samtidigt har det funnits stora brister i de svenska integrationssystemen de senaste decennierna. Istället för att få jobb och möjlighet att omsätta ambitioner till företagande, har många invandrare låsts fast i ett permanent utanförskap. Vi ser konsekvenserna i form av hög arbetslöshet och sociala problem i storstädernas förorter. Det är nödvändigt att reformera integrationssystemen och för Alliansen blir detta en prioriterad fråga under mandatperioden.

Vår arbetslinje är vägen framåt, också vad gäller integration. Vår arbetslinje är vägen framåt, också vad gäller integration. Därför har ansvaret för nyanländas etablering flyttats till Arbetsförmedlingen. För att de nyanlända snabbt ska komma ut i arbete utökar vid möjligheten att anvisa nyanlända bostad i områden där det finns jobb att söka.

Språk- och samhällskunskaper är nödvändiga för att kunna arbeta. Därför gör vi om svenska för invandrare (sfi) så att språkundervisningen kopplas till arbetsmarknaden. Innehållet i undervisningen ska ge de nyanlända möjlighet att så snabbt som möjligt göra sig förstådda på en arbetsplats. Genom instegsjobb ska nya invandrare ges möjlighet att komma ut i arbete, där de snabbare lär sig språket genom den dagliga kontakten med svensktalande kollegor. Därtill utvecklar vi stöd i form av rådgivning och mentorskap för nyanlända som vill starta företag. Vi satsar också stort på skolan under mandatperioden, vilket gör särskilt stor skillnad i utsatta områden och för nyanlända familjer där föräldrarna ännu inte har tillräckliga kunskaper för att kunna hjälpa sina barn med läxor i svenska och svensk samhällskunskap.

Vi ska inte ge efter för de mörka krafter som vill stänga gränserna och göra skillnad på "vi" och "dem". Det vore att bryta mot den svenska traditionen av öppenhet gentemot omvärlden. Men vi ska heller inte blunda för bristerna i integrationssystemen. Arbetslinjen ska gälla alla. Så för vi svensk tradition vidare, så bryter vi utanförskapet.

Läs mer om