Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arbete. Arbete. Arbete. Arbete.

Arbetet kommer att stå i centrum för partiernas kamp om regeringsmakten i valet 2006. Huvudmotståndarna Göran Persson (s) och Fredrik Reinfeldt (m) gjorde inga utflykter ut i okänd terräng vid gårdagens partiledardebatt. Istället höll de sig målinriktat i de fåror där de kommer att plöja fram i varje tal och i varje framträdande ända fram till det sista torgmötet på lördag eftermiddag den 16 september.

Arbete, arbete och åter arbete var vad gårdagens partiledardebatt i riksdagen handlade om. 
Foto: Pressens Bild

Arbete, arbete och åter arbete var vad gårdagens partiledardebatt i riksdagen handlade om. Foto: Pressens Bild

Foto:

Norrköping2005-06-16 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Göran Persson har starka argument i sin kritik av det borgerliga alternativet. Moderaterna och deras stödpartier i den borgerliga kartellen står för en politik där man genom kraftigt sänkta ersättningar i socialförsäkringar och A-kassa vill pressa ner löneläget på arbetsmarknaden. För att skapa en dramatisk fond till sina förslag har moderaterna dessutom valt att presentera en bild av verkligheten där det antyds att de en och en halv miljon människor som står utanför arbetsmarknaden egentligen är arbetslösa. I moderaternas värld finns t ex inga föräldralediga, studielediga eller sjuka människor.
Fredrik Reinfeldt står i och för sig inte heller naken i sin kritik av socialdemokratins arbetsmarknadspolitik. Arbetslösheten är, även om man håller sig till sansade och sakliga beskrivningar, alldeles för hög. Det råder heller inget tvivel om - vilket t ex den förre LO-mannen Jan Edling visat i sin rapport - att det i vissa svaga arbetsmarknadsregioner förekommer arbetslöshet som döljs i sjukskrivningar och förtidspensioneringar. Socialdemokratins traditionella och optimistiska syn på att ekonomisk tillväxt skapar nya jobb har dessutom förmörkats under de senaste åren. Men det råder hur som helst ingen tvekan om att socialdemokratins huvudlinje i politiken där social trygghet och ekonomisk utveckling går hand i hand och förutsätter varandra, är hållbar även för framtiden.
Moderaterna och deras stödpartier på den borgerliga kanten vill skapa en mur mellan dem som just nu arbetar och dem som just nu av olika skäl står utanför arbetslivet. Socialdemokratin står i stället för ett sammanhållet samhälle där solidariteten är en kungstanke.Men den socialdemokratiska verktygslådan behöver definitivt förnyas om solidariteten skall kunna behållas. Skatter och delar av regelverket för företagande och arbete är ett område som behöver renoveras. Det ter sig också som allt mer uppenbart att AMS - organisationen har kommit till vägs ände.Den mängd av rapporter om ineffektivitet och om märkliga och förnedrande förhållningssätt till arbetslösa, borde få regeringen att agera. Ledningen av AMS förefaller dessutom att ha gått i stå.
Gårdagens partiledardebatt visade tydligt på de två alternativ som kommer att stå mot varandra i valet 2006. Ingetdera av dem är perfekt - långt därifrån. Men socialdemokratins människosyn och optimistiska utvecklingstro på Trygghet och Utveckling känns betydligt mer tilltalande och framtidsinriktad än den borgerliga kartellens försök att bygga en mur mellan människor i vårt land.