Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Äntligen bröt de tystnaden

Norrköping2005-09-07 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Det är märkvärdigt och oroande tyst om ungdomsarbetslösheten. Över 100 000 ungdomar i åldrarna 16-24 år vare sig studerar eller arbetar. Trots detta hörs knappt ett pip i ämnet från de politiska partierna. I går på Folkbladets debattsida tog i vart fall Östergötlands SSU-distrikt ett initiativ när det gäller ungdomars arbetslöshet. De vände sig till finansminister Pär Nuder med ett krav om offentliga satsningar för att arbetslösa och unga akademiker skall kunna ges arbeten även i de kommun- och landstingsägda bolagen och inte bara i förvaltningarna.
Det är kanske ett bra förslag som SSU:arna för fram. Den offentliga sektorn drivs i stor utsträckning i bolagsform och det är rimligen vettigt att jobbsatsningar riktade mot den offentliga sektorns arbetsgivare även inkluderar de offentligägda bolagen.
I mina ögon är emellertid den största förtjänsten med SSU:s utspel att de äntligen bryter tystnaden om de unga människornas arbets- och sysslolöshet. Många av dessa ungdomar är fjärran från akademiska poäng. Faktum är att inte så få ens har fullföljt gymnasieskolan. Otäckt många löper stora risker att hamna i utanförskap till arbetslivet för långa tider. Därför behövs det stora och genomarbetade reformer för att på allvar ta tag i problemet.
Det hittills föreslagna lärlingsprogrammet för arbetslösa ungdomar är t ex alldeles för småskaligt. Mängder av praktiska begåvningar slås ut från gymnasieskolans alltför fyrkantiga program idag. Här krävs samordnade insatser mellan AMS och kommunerna för att åstadkomma förbättringar.
För drygt tjugo år sedan tog socialdemokratin ett stort program - den s k Ungdomslagen - för att kraftsamla mot ungdomars arbetslöshet. Ungdomslagen hade framförallt sin udd riktad mot sysslolösheten. Mängder med vettiga program och samhällsnyttiga verksamheter sattes i sjön med gott resultat. Idag behövs minst något liknande.
Ungdomars arbets- och sysslolöshet måste upp till debatt på allvar!
Läs mer om