Alla dessa datum
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Göran Persson lär på det ena eller andra sättet vara synlig i det offentliga samhällslivet. På kort sikt vet vi att det blir så. Redan på måndag börjar SvT sända den första av fyra dokumentärer om hans statsministertid. Dokumentärerna bygger på 57 intervjuer och sammanlagt flera hundra timmars inspelade samtal med Erik Fichtelius. Till hösten kommer så Perssons bok som säkert lär föranleda en och annan kommentar den också.
Ledare
Under avtackningen i dag i Stockholms Folkets Hus - efter att Mona Sahlin har valts och efter att han själv hållit sitt sista tal som partiledare - lär det säkert bli en och annan överraskning. Kanske dansar det in en kossa från TV:s barnprogram på scenen? Perssons omvandling från HSB - han som bestämmer - till Trivsel-Torsten lär nog uppmärksammas på ett eller annat sätt i alla fall.
n n Det finns ingen större anledning att lägga pannorna i djupa veck för att analysera socialdemokratins utveckling under Göran Perssons elvaåriga ledarskap. Han har varit en kraftfull ledare, han har lagat efter läge. Hans ordförandeskap och därmed partiet, har starkt påverkats av händelser som man kan knyta till de fyra datum som Pär Nuder fyndigt pekade ut i sitt interna dokument som sedan i går är möjligt för alla att ta del av.
Nuders första datum är den 19 november 1992. Då fick till slut Riksbanken släppa försvaret av den fasta kronkursen. All hemmalagad luft som pumpats in i svensk ekonomi genom tjugo års inflation och devalveringar strömmade med full kraft ut ur räkenskaperna. Kronans värde gentemot omvärlden nästan halverades och arbetslösheten rusade i höjden. En ny ekonomisk regim infördes i Sverige. Det föll på Göran Perssons lott, först som ekonomisk talesman för (s) i opposition, sedan som finansminister och statsminister, att axla ansvaret för saneringen av ekonomin. Det var tufft, konfliktfyllt och det gav väldigt få tillfällen att sjunga med änglarna.
Nuders andra datum är den 15 september 2002. Socialdemokraterna hade gjort ett bra val, uppemot 40 procent men för att kunna bilda en egen regering var det nödvändigt att inleda ett djupare samarbete - den omtalade 121-punktslistan - med vänstern och miljöpartiet. Samarbetet fördjupades och förankrades inte inåt i i socialdemokratin. Trots Göran Perssons enträgna arbete med det ?Gröna folkhemmet" blev begreppet ?miljö", skrev Pär Nuder i sitt dokument, närmast synonymt med eftergifter åt ett miljöparti som sossarna inte förstod sig på.
11 september 2003 är Nuders tredje datum. Då mördades Anna Lindh på NK i Stockholm. Anna skulle ha valts till ny partiledare på extrakongressen i mars 2004. Persson hade börjat slappna av, köpt en gård i Sörmland och satsade på en ny framtid med sin nya kärlek. Av detta blev nu intet. Göran Persson fick försöka ladda om. Det fjärde och sista datumet som Pär Nuder nämner är den 26 december 2004. Tsunamivågen rullade in över Sydasien och hundratusentals människor - däribland flera hundra svenskar - miste livet. Tsunamins politiska efterbörd skadade tilltron till socialdemokratins regeringsduglighet.
Nuders fyra datum är en god beskrivning av de händelser i omvärlden som socialdemokratin haft att förhålla sig till under de år då Persson har stått vid rodret. Man kan också läsa Nuders dokument som en påminnelse om att även Mona Sahlin och hennes partiledning kommer att överraskas av oväntade händelser och dramatiska skeenden som påverkar förutsättningarna för den socialdemokratiska politiken.
n n Göran Persson hamnar högt på min lista över socialdemokratiska ledare. Han är med sina fel och brister en spännande och ibland förvånande person. Sådant gillar jag. Hans urstarka uthållighet skapar också respekt.
Mona Sahlin lär inte bli mindre spännande och förvånande.