Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alkolås ingen patentlösning

Varje dag sätter sig 16 000 alkoholpåverkade personer bakom ratten i sin bil och kör i väg. 28 procent av dem som förra året dödades i trafikolyckor var rattonyktra med en genomsnittlig promillehalt på 1,4.

Foto:

Norrköping2003-10-24 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Trots denna fruktansvärt höga siffra ligger antalet dömda för rattonykterhet på endast 18 000 per år. Alltså, de allra flesta som varje dag sätter sig bakom ratten fulla och därmed är en livsfara, både för sig själva och andra, åker aldrig fast utan kan fortsätta sina vansinnesdåd. För att råda bot på detta kom Motormännen på torsdagen med förslaget om krav på alkolås i alla nytillverkade bilar. Maria Spetz, VD för motormännen menar att en lagändring kan det inte bli tal om, det får vi inte enligt EU:s konkurrensregler. Däremot vill hon att vi konsumenter utnyttjar vår makt och helt enkelt kräver alkoholås som standard i alla bilar.

Alkolås bra
Visst, alkolås är bra, du kan inte starta bilen om det skulle visa sig att du är alkoholpåverkad. Frågan är om det kan lösa problemet. För det första handlar det endast om nya bilar vilket innebär att det tar många tiotals år innan alla bilar som rullar på våra vägar faktiskt har alkolås. De som kör runt i sina gamla bilar kan fortfarande sätta sig i bilen berusade. De ekonomiska incitamenten för att själv sätta in alkolås i sin bil är nästintill obefintliga då kostanden ligger på över 30 000 kronor. En subvention av alkolåsen skulle därför vara på sin plats. En annan fundering är naturligtvis hur säkra låsen är, går det att lura systemet och köra ändå, trots att jag har druckit alkohol?
Och hur vet maskinen att det är jag som blåser som ska köra bilen? Jag kan faktiskt bli tvingad att blåsa av min alkoholpåverkade make eller maka.
Och hur ska man mäta om jag är påverkad av något annat, droger eller mediciner? Det mäter inte alkolåsen.

Måste bort från vägarna
Precis som när jag skrev om förbud mot alltför stora förluster på kasinon så anser jag att man också här bör gå till botten med problemet. De 16 000 personer som varje dag kör onyktra är till största delen personer med svåra alkoholproblem. Dessa måste helt enkelt bort från vägarna. Jag kommer inte att känna mig helt trygg med alkolås i alla bilar om jag misstänker att det går att lura systemet och faktiskt köra ändå.
Bruket av alkohol har ökat och därmed ökar också missbruket, en klar koppling som få kan säga emot. Att öka tillgängligheten genom sänkt skatt på alkohol anser jag inte vara en väg att gå om vi vill få ner totalkonsumtionen. Alkoholism är en sjukdom men en sjukdom som av de flesta ses som skamlig och som man därför inte talar om, inte med andra och inte med dem som är drabbade. Därför kan 16 000 personer dag ut och dag in fortsätta göra våra vägar osäkra.
Våga konfrontera den sjuke. Vi har andra sjukdomar där personer blir förbjudna att köra bil. Det samma borde i hög grad också gälla alkoholism.

Dåligt med vård
Hur ser det ut med vården av missbrukare? Inte speciellt bra. Det ska mycket till om du ska bli tvångsintagen för vård av ditt missbruk. Dessutom är köerna till olika klinker och behandlingar så långa att det är pinsamt. Återstår då bara att betala själv vilket få har råd med.
Men som alltid måste man komma på orsaken. "alla vet att jeppe super, frågan är varför" Varför måste människor ta till olika typer av droger för att livet ska bli uthärdligt? När vi löst den frågan behöver vi aldrig diskutera alkolås eller behandlingsköer till missbrukarvården igen. Men tills dess måste alla goda förslag bearbetas.
<a href=mailto:kikki.goransson@folkbladet.se><FONT COLOR="#0033CC">kikki.goransson@folkbladet.se</a></FONT>
Läs mer om