Aktieägare sätter press på Billerud
Igår meddelade företagsledningen på Billeruds pappersfabrik i Skärblacka att drygt hundra människor måste sluta sina arbeten på fabriken. Frågan är om det stora varslet är sakligt betingat. Skogsindustrierna tillhör Sveriges absolut mest välskötta företag. De är välbefolkade med ingenjörer och är ofta stadda vid god kassa.
Sedan 1872 har Skärblacka präglats av massa och papper. Ägarna har varit många, senast Billerud. Foto: Niclas Sandberg
Foto:
<B>Företagsledningarna pressas därför, likt t ex Holmen förra veckan, att presentera stora och ibland sakligt överdrivna besparingsplaner för att hålla börsen på gott humör.</B>
Fabriken i Skärblacka har varit igång sedan 1872 och utgör ett levande och aktivt industriminne i Sverige. Fabriken har köpts och sålts ett otal gånger.
"Alla" har varit där: Fiskeby, Munksjö, Kooperationen, Holmen, Modo och Assi-Domän.
Sedan 2001 ingår Skärblacka pappersfabrik i den nygamla koncernen Billerud.
Billerud är en liten ort utanför Säffle i Värmland. 1883 startades en sulfitmassafabrik på orten och under mer än hundra år har Billerud - i olika konstellationer - varit ett av Sveriges starkaste varumärken. Under några år har Billerud legat i träda. När Assi-Domän och Stora Enso 2001 styckade av tre av sina fabriker, däribland Skärblacka, så återkom Billerud till det svenska näringslivet. Skärblackafabriken och den övriga skogsindustrin har givetvis vissa reella problem. Allt är inte påhitt av börsen.
De har inte kunnat höja priserna på sina produkter, de har svårigheter att få tag i rätt råvara, valutasvängningarna har inte gått industrins väg, den utländska (ryska) konkurrensen har skärpts och energikostnaderna är mycket höga.
På energiområdet genomför Billerud stora investeringar i Skärblacka. Med nya turbiner kan mottryckskraften i produktionen skapa mer energi vilket gör fabriken mer självförsörjande.
Dessvärre får industrin betala en ansenlig skatt även på den energi man framställer själv.
Skattesystemet minskar därmed företagens intresse av att göra än större investeringar i egen energiproduktion.
Industrin i Sverige behöver reella alternativ till personalnedskärningar när produktiviteten och vinsterna utvecklas för svagt.
Regeringen borde därför underlätta skogsindustrins energiproduktion. Beskattningen av egenproducerad energi bör avvecklas eller reduceras. Såväl miljön som pappersarbetare på Holmen och Billerud har allt att vinna på en sådan skattereform.