Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

5 förslag för lägre elräkning

Det går att kapa elpristopparna redan till nästa vinter. Men då måste regeringen agera nu.
Sveriges elproduktion består till största delen av gammal vatten- och kärnkraft med låga produktionskostnader.

Norrköping2011-03-15 03:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ändå betalar svenska hushåll och industrier stora delar av året överpriser på sin el. Överpriser som i sin tur ger övervinster hos elbolagen. Nyligen presenterades en undersökning som visade att svenska elpriser stigit med hela 80 procent på tio år.

De direkta orsakerna till elpristopparna är rekordkyla, rekordlåga nivåer i vattenmagasinen och rekorddålig kärnkraft. Detta är lätt att förstå. Litet utbud och stor efterfrågan ger högre priser. Den grundläggande orsaken till att svenska hushåll och industrier betalar överpriser är mer komplicerat och svårare att komma åt. Men det är också här politiken har sitt ansvar. Ett ansvar som Maud Olofsson och regeringen hittills inte tagit. Istället har Maud Olofsson nöjt sig med att tipsa utsatta hushåll om tjocksockor, treglasfönster och ylletröja. Tydligare blir inte bilden av regeringens passivitet. Nu är det hög tid att agera för att undvika ännu en vinter med nya prisrekord.

Vi har därför tagit fram fem förslag som skulle kunna genomföras snabbt och minska elräkningen redan till nästa vinter.

1) Hjälp hushållen att energieffektivisera: Sätt ned fastighetsavgiften till 0 kronor i tre års tid för de hushåll som sänker energiförbrukningen med minst en tredjedel.

2) Energieffektivisera lägenhetsbeståndet: Utvidga ROT-avdraget så att det också omfattar renoveringar av flerfamiljshus. Detta är viktigt inte minst i miljonprogramsområden där behoven är stora.

3) Sätt fart på utbyggnaden av biokraftvärme och vindkraft: Höj målet till 30 TWh ny förnybar el till 2020. En större förnybar elproduktion gör att mer vatten blir kvar i magasinen och kan användas vid till exempel köldknäppar.

4) Se över prissättningen på elmarknaden: Idag pressar en mycket begränsad mängd importerad kolkraftsel upp det svenska elpriset. Undersök möjligheterna att kapa elpristopparna genom att dela upp elmarknaden i två marknader, med en bas- och en topplasttjänst.

5) Stoppa förmögenhetsöverföringen från elkunder till elbolag. Till exempel skulle elbolagens övervinster från den billiga gamla vatten- och kärnkraften kunna beskattas hårdare. Intäkterna kan gå till energieffektiviseringar och därmed mindre elräkningar i hushåll och industrier.

Dessa förslag diskuterar vi gärna tillsammans med regeringen. Energipolitiken behöver mer av samförstånd och breda lösningar och vi medverkar gärna till detta.

Läs mer om