Ulf Svensson till minne: Han gav envisheten ett ansikte

Ulf Svensson är född i Mariestad 1930 och död i Norrköping 2023 Han blev 93 år.

Minnesord 10 mars 2023 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kom till Norrköping 1983 som nyutnämnd chef för det nybildade turistbolaget Destination Norrköping. Kolmårdens Djurpark var utan tvekan Norrköpings största turistattraktion. Men alla besökare visste inte att Kolmården låg i Norrköpings kommun. Kunskapen att Göta kanal börjar i Norrköping vid Mem var heller inte särskilt utbredd. 

Ulf Svensson var den dåvarande länsturistnämndens ordförande. På ett naturligt sätt blev han min mentor in i det turistiska livet i Östergötland. Han var en mästare att hitta möjligheter till finansiellt stöd för utvecklingen i Kolmården. Ulf Svensson och hans team medverkade till att ge Djurparken ett världsrykte Vid ett tillfälle kom en välkänd tysk journalist till Norrköping och i hans program fanns en dag på Kolmårdens Djurpark. Vi satt på dåvarande Café de la Paix numera Renströmmen och frukosterade. Han ville inte åka till Djurparken. Han hade redan sett tillräckligt med Djurparker i sitt liv. Jag fick plocka fram all försäljningsteknik för att få honom till Kolmården. Sannings ögonblick uppstår när han kommer tillbaka till Norrköping. Mötet med Ulf Svensson och Djurparken hade förändrat allt. Det här var ju ingen Djurpark. Detta var djur i natur i ett kulturlandskap i en skärgårdsmiljö. Han skrev förmodligen en av de mest säljande artiklar som Kolmårdens Djurpark upplevt. För många tyskar är begreppet djurpark = djur i bur på små ytor med referens till gamla Hagenbeck i Hamburg.

Ulf Svensson personifierade envisheten. Jag är ”oxe” så vid stod inte alltid i samma ringhörna. Men vi hittade alltid en lösning. Publikationen på temat Destination Norrköping/Kolmårdens Djurpark som distribuerades till samtliga barnfamiljer i hela Sverige blev en framgång inför Norrköpings 600 års jubileum 1984. Ulf Svensson satt i Destination Norrköpings styrelse i många år. Jag är oändligt tacksam för det stöd han alltid gav. Han såg alltid möjligheter när andra såg problem.

I samband med Ulf Svensson 90 års dag fick jag en roll som upplevdes att vi stod varandra mycket nära. Få jag känner har varit så vänfasta som Ulf. Få har varit så hjälpsamma och alltid varit villig att ge ett handtag om det behövts. Ulf lämnar förvisso ett stort tomrum. Men han fyller detta tomrum med positiva minnen om vad entreprenörskap och envishet betyder men framförallt att han alltid har visat en stark omtanke och ett stort engagemang.

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa