Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Detta vill vi ha här

Kulturdebatt2016-08-05 13:05
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns många anledningar att satsa på kultur. Inte minst för att en satsning på kultur också är en satsning på social hållbarhet. En sådan satsning skulle kunna vara orkesterprojektet El Sistema.

El Sistema kommer ursprungligen från Venezuela, där det 1975 grundades av ekonomen och musikern José Antonio Abreu. Han ser musiken som ett medel för social utveckling. Projektet lyder under socialdepartementet och det har gett positiva resultat i form av högre närvaro i skolan och lägre ungdomsbrottslighet. Förutom de sociala aspekterna har det också inneburit att Venezuela fostrat många musiker i världsklass. En av dessa är chefsdirigenten för Göteborgs Symfoniorkester Gustavo Dudamel. Det var också han som tog initiativet till att 2010 starta ”El Sistema Hammarkullen”. Projektet har varit mycket framgångsrikt och har spridit sig över hela Sverige och här i Östergötland är Åtvidaberg, Motala och Linköping med. Utöver Sverige har projektet rönt intresse i övriga Norden, Skottland och USA. Detta öppnar också möjligheter till internationellt samarbete.

Kulturskolorna i Sverige har svårt att nå ut till alla samhällsgrupper. Anledningarna kan vara brist på stöd och uppmuntran hemifrån eller att avgifterna upplevts alltför höga. I El Sistema får eleverna för en överkomlig avgift gruppundervisning 3-5 gånger i veckan. Förutom den undervisning de får av musiklärarna inspirerar och lär de även av varandra.

En satsning på El Sistema är en satsning på socialt hållbar utveckling, och om Norrköping verkligen vill bli Sveriges musikhuvudstad behövs musik överallt och för alla, inte bara i festivalform.