Ironiskt nog–Trump är nu kampanjmässigt skottsäker

Folkbladets USA-krönikor Leo de Bruin skriver regelbundet inför presidentvalet i höst. Skotten mot kandidaten och expresidenten Donald Trump fick Leo att kasta sig över tangenterna för att leverera en rykande färsk text om skotten som

Här anländer Donald Trump till valmötet i Pennsylvania där han några minuter senare skulle bli skjuten. Skottet som bara skadade honom ytligt har nu - skriver Leo de Bruin i sin krönika - gjort honom kampanjmässigt skottsäker.

Här anländer Donald Trump till valmötet i Pennsylvania där han några minuter senare skulle bli skjuten. Skottet som bara skadade honom ytligt har nu - skriver Leo de Bruin i sin krönika - gjort honom kampanjmässigt skottsäker.

Foto: Evan Vucci

Krönika2024-07-14 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kampanjmässigt skottsäker framtid

Våld i USA är ingen ovanlighet. Enligt CDC skjuts en amerikan var fjärde minut varav en tredjedel avlider och årligen dör 48 000 amerikaner av skottskador. Vietnamkriget tog 58 000 liv; våldet skördar alltså motsvarande ett Vietnamkrig var 15:e månad. Inte heller politiken är fri från våld. Hittills har fyra presidenter mördats, fjorton har utsatts för mordförsök och tre har sårats där attentatet mot Trump var det senaste. Och detta trots att USA:s presidenter åtnjuter västvärldens bästa personskydd.

Dådets politiska följder kan nu skönjas. Om de är tillfälliga eller permanenta återstår att se, men presidentvalet har skakats i grunden. Trumps skador är ytliga och han kan fortsätta kampanja i den mån hans psyke medger. Frågan är mer hur mordförsöket påverkar kommande fysiska kampanjmöten, om de begränsas i storlek och val av plats givet de nya säkerhetskraven. Ett säkrare, men betydligt mindre attraktivt val är en återgång till Covid-liknande digitala möten.

Den enes nära död blir den andres behövliga bröd. Bidens kognitiva förfall, som fram till i söndags dominerade agendan, döljs nu av en radioskugga som sannolikt räddar hans kandidatur. På grund av ego och fåfänga vägrade han att avgå självmant varför endast publikt tryck via medial opinionsbildning kvarstod. Den vägen är nu stängd då tiden till Demokraternas konvent i augusti kommer att domineras av en medial Trump-tsunami. Därmed blir det för sent att kicka Biden. Samtidigt får Trump motsvarande sympatistöd som lägger än mer sten på börda för redan hårt prövade Anti-Biden-demokrater.

Trump kan casha in ytterligare på det inträffade. Hans dramatiska och stoiska uppträdande när kulorna ven lär uppskattas, beundras och utnyttjas av hans kampanj och anhängare; redan minuter efter dådet postades heroiska bilder på Trump i skottögonblicket. Parallellt förstärks hans narrativ som underdog, sanningssägare och offer för etablissemangets häxjakt. Idén att han avstår sin framgångsrika karriär för det glömda Amerikas skull förstärks av det inträffade.

En central del av Trumps väljarbas är de högerkristna där hans popularitet når religiösa nivåer. Varför han – trots upprepat skild, frekvent otrogen, flerfalt dömd bedragare och brottsling och juridiskt fastslagen sexförbrytare – ändå ses som en frälsare i Jesu anda är oklart. Sannolikt ses dådet som en bekräftelse på att Trump är Den Utvalde som besparats av Försynen för att rädda Amerika från de ogudaktiga – alltså HBT, woke, invandrare och deras gudlösa försvarare. Vad man än tycker om Trump kommer landet att slutas och enas tillräckligt länge för att Biden ska slippa undan med blotta förskräckelsen.

Attacken ger även expresidenten en ogenomtränglig offerkofta mot demokratiska attacker på kort sikt, vilket kan räcka för ett ointagligt försprång. Bidens strategi för att sänka Trump var att utmåla hans person som ett fascistiskt monster. Detta blir dock betydligt svårare då vägen är täckt av de retoriska äggskal som måste beaktas inför varje attack. Hans enda kvarvarande alternativ är en massiv mobilisering av demokrater, men då 75 procent av väljarna och 60 procent av Demokraterna ogillar honom blir det en brant uppförsbacke som knappast underlättas av hans mentala härdsmälta.

Trumps lögner om den djupa statens jakt på honom har nu i många MAGA-ögon befästs. Deras hjälte har nu gått från offer till martyr som bokstavligen tog en kula för deras skull. Hans tidigare lögner har i det hänseendet besannats och har nu ironiskt nog gjort honom kampanjmässigt skottsäker.