Kandidaturer lär leda till nya förödande år med Trump.

En rapport från USA:s justitiedepartement beskrev Biden som ”en välmenande, men gammal man med uselt minne” och lyfte åter frågan om presidentens höga ålder och mentala form. Givet medellivslängden för män lever han bokstavligen på övertid.

Leo de Bruin skriver återkommande i Folkbladet om det stundande presidentvalet i USA i november 2024.

Leo de Bruin skriver återkommande i Folkbladet om det stundande presidentvalet i USA i november 2024.

Foto: Privat

Krönika2024-03-02 09:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om man minskar Bidens födelseår 1942 med livslängden på 81 hamnar man på 1861 – året då amerikanska inbördeskriget bröt ut. Han var 27 vid månlandningen, 54 när DVD-spelaren kom och blev pensionär när iPhone föddes. Och på tal om pensionärer, Bill Clinton och George W Bush gick i pension för 24 respektive 16 år sen, men är ändå yngre än Biden. Trots det vill Demokraterna att han ska regera fram till 2029.

Reportern Lawrence O’Donnell ser Trumps presidentkandidatur som ett nationellt intelligenstest som 60 procent av Republikanerna har kuggat och samma gäller Demokraterna om inte Biden byts ut. Problemet är inte ekonomin, Ukraina eller Gaza utan hans ålder. Enligt ABC News undersökning den 11 februari anser 86 procent av väljarna att han är för gammal för omval, en unik enighet i dagens polariserade landskap.

Enligt mätningarna förlorar Trump mot varje demokrat som inte heter Biden. Men Demokraterna försäkrar att kejsaren inte alls är naken utan är mer skärpt än någonsin och påståenden om motsatsen är ren ålderism. Statistiken visar dock att staben gömmer honom av rädsla för nya härdsmältor och ingen president sen 1980 har gjort färre publika framträdanden. Halvvägs in i första mandatperioden hade Trump gett 202 intervjuer och Obama 275. Biden har gett 54 och de har upphört sen dess. Nationella tidningar som New York Times och Washington Post har vägrats intervjuer helt och den som sett honom förstår varför. Den svårt zombielike presidenten glömmer snabbt sina instruktioner, skjuter sig i alla befintliga fötter och kläcker fler grodor än en tourette-koloni.

Redan förra valet var han den äldste presidentkandidaten någonsin. Då många var skeptiska till hans ålder såldes hans kampanj in som en brygga till framtida yngre kandidater och det gick hem. De var trötta på Trump och redo för vem som helst och Bidens underförstådda löfte om en enda mandatperiod bidrog till segern.

Nu är tonen en annan. Han vägrar medge att solnedgången är här och tror på fullaste allvar att han är den mest kompetente presidentkandidaten. Oavsett om hans svek beror på lögn då eller demens idag betyder det att en egoistisk Biden sätter sin ärelystnad framför folkets vilja och landets framtid. Hans kampanj försvarar det med att Trump ”också” är förvirrad och dement, vilket må vara sant. Men du blir inte friskare för att din granne är sjuk och väljarnas entusiasm stiger knappast för att båda kandidaterna är gaggiga fast på olika sätt.

Kampanjernas fåfänga försök att dölja Fader Tids spår hade varit skrattretande om det inte hade varit för vad som står på spel. USA:s demokrati, global frihandel, internationella samarbeten som FN, WHO och NATO och den regelbaserade världsordningens öde hänger därmed på två män: En fifflande sexuell ofredare vars moral får Harvey Weinstein att likna en katolsk nunna och en kognitivt förbrukad pratkvarn vars kandidatur lär leda till ytterligare fyra förödande år med kaos à la Trump.

Edmund Burke skrev att ”Allt ondskan behöver för att lyckas är att de goda inte gör någonting”. Alltså, allt Trump behöver för att vinna är att demokraterna vägrar dumpa Biden. Hans ålder är nämligen inte ett övergående problem utan tvärtom. Det förvärras för varje dag.

Joe Biden vägrar medge att "solnedgången är här" skriver vår USA-krönikör Leo de Bruin.
Joe Biden vägrar medge att "solnedgången är här" skriver vår USA-krönikör Leo de Bruin.
Leo de Bruin

Leo de Bruins krönikor publiceras en gång i månaden fram till USA-valet i november 2024 och handlar om politik, kampanjer och val i USA. Till vardags är Leo projektledare för en svensk-amerikansk välgörenhetsorganisation, oberoende skribent och fd politisk tjänsteman för M i riksdagen. Han har även bakgrund som Congressional Campaign Fellow för Demokraterna i San Jose, politisk konsult i Chicago och krönikör för Folkbladet och Kvällsposten. Leo nås på counterpointbyleo@gmail.com.