Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tinder med endast två möjliga ragg hade inte blivit en hit

Trots att 17,3 miljoner amerikaner tror att chokladmjölk kommer från bruna kor (Innovation Center for US Dairy 2017) har USA vunnit flest nobelpris, satt 12 människor på månen och uppfunnit historiens mest populära dryck – Coca-Cola.

Mångfalden, smältdegeln av alla språk och kulturer, är en viktig framgångsfaktor för USA på väldigt många områden. Men, skriver vår krönikör, i den högsta politiken finns det bara två att välja på. Varav vi ser en här på bild.

Mångfalden, smältdegeln av alla språk och kulturer, är en viktig framgångsfaktor för USA på väldigt många områden. Men, skriver vår krönikör, i den högsta politiken finns det bara två att välja på. Varav vi ser en här på bild.

Foto: Manuel Balce Ceneta

Krönika2024-05-04 09:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kontrasterna är stora, med storfinans och Hollywoodglamour, afrikansk fattigdom och medeltida religiös fundamentalism. Landet har skapat högteknologi och läkemedel som har utrotat sjukdomar, krympt världen och styrt populärkulturen i 100 år.

Bakom resan från fjärran tillflyktsort för kristna kufar till historiens mäktigaste supermakt ligger mångfalden. Smältdegelns olika språk, kulturer, erfarenheter, värderingar och drömmar gjorde USA till ett globalt imperium, vilket syns i landets latinska motto E pluribus unum, ”av många, en”. Dessa tretton bokstäver symboliserar de tretton kolonierna som enades, reste sig och kastade ut britterna. Men bakom dessa tre ord döljs en märklig politisk paradox.

Ironiskt nog saknas politisk mångfald då allt handlar om två partier. Visst finns fler partier och kandidater, men demokrater och republikaner gynnas enormt av valsystem och politik. Till skillnad från Europa (ej Storbritannien) saknas också proportionella val och presidenten väljs indirekt via elektorer. Enmansvalkretsar med majoritetsval gör att ett parti teoretiskt kan vinna alla platser i samtliga val med endast en rösts övervikt per valkrets: Ett parti kan alltså ta hela Representanthuset, hela Senaten plus Vita huset med ynka 536 rösters övervikt.

Väljarna är dock långt från lika binära som partisystemet. Tvärtom, de senaste 20 åren har USA splittrats i en storm av åsikter, frågor och beslut som skär igenom båda eller inget av partierna – som ju mer är kampanjorganisationer än politiska partier av europeisk snitt med dito partiprogram och ledning. Båda partierna har även lämnat den politiska mitten och många väljare känner sig vilsna, övergivna och uppgivna. Republikanerna har blivit högerextrema och dumpat arvet från Reagan som även tilltalade konservativa demokrater och oberoende. Demokraterna har samtidigt radikaliserats vänsterut. Både Biden och Trump har därför lika svårt att locka röster bortom sina kärnväljare, något som opinionsläget tydligt visar.

Republikaner må gilla Trumps invandringspolitik, men även USA:s stöd till Ukraina och samtidigt avfärda landet som en kristen teokrati med totalt abortförbud. Demokrater kan likaså uppskatta Bidens ekonomiska politik, men avsky hans stöd till Israel och nobba identitetspolitiska påhitt som gravida män. Andra frågor som vapen och välfärd splittrar partierna än mer och gör det svårt för presidenten, senatorer och kongressledamöter att samsas med delar av kärnväljarna.

Valsystemets binära struktur ställer därmed den enskilde väljaren inför ett svårt val. Om man ogillar både Trump och Biden kvarstår bara någon marginell skämtkandidat utan segerchans eller sofflocket. Men ett sådant beslut kan också indirekt ge segern till den man de facto avskyr mest. Därmed kokas allt ner till ett anti-val – vem man ogillar minst, vem man trots alla fel och brister ändå i någon mening kan leva med.

Tur att vi inte gifter oss på samma sätt: ”Tager du den minst dåliga, denne NN, till din äkta make eftersom alla andra var gaggigare, galnare eller äldre?” Tinder med endast två möjliga ragg hade knappast blivit någon hit. USA skulle således må mycket bättre av fler alternativ än en fyrfaldigt åtalad 77-åring med Napoleon-komplex och en 81-åring som tror att ”Mr President” är hans namn.

Leo de Bruin i Folkbladet

Leo de Bruins krönikor publiceras en gång i månaden fram till USA-valet i november 2024 och handlar om politik, kampanjer och val i USA. Till vardags är Leo projektledare för en svensk-amerikansk välgörenhetsorganisation, oberoende skribent och fd politisk tjänsteman för M i riksdagen. Han har även bakgrund som Congressional Campaign Fellow för Demokraterna i San Jose, politisk konsult i Chicago och krönikör för Folkbladet och Kvällsposten. Leo nås på counterpointbyleo@gmail.com.