För att förstå läget i andra länder och globalt krävs lite djupare analys.
Energi kan inte skapas eller förstöras. Bara omvandlas mellan olika former och i dessa former lagras och transporteras. Huvuddelen kommer från solen genom solstrålning, som ger uppvärmning och direkt el via solpaneler, och indirekt via vindkraft och via vattenkraft, Solstrålning har gett energi till växter och djur; vilket under tidens lopp har lett till dagens “fossilkraft”, i form av naturgas och olja. Det har också funnits andra teorier om hur gas och olja kan ha bildats, men det kan vi bortse från här.
Kärnkraften kommer inte från solen utan finns i de grundämnen, som jorden bildats av. Vi kan utvinna energi genom fission, dvs spjälka atomer för vissa tunga grundämnen (Uran och Plutonium) eller ”föra samman” väteatomer med extra proton(er), fusion, så att de bildar heliumatomer. I båda fallen blir ”det energi över” som i form av värme kan omvandlas till elkraft.
Kärnkraftverk med fission är i drift idag i många länder och ger som biprodukt livsfarligt radioaktivt avfall, som måste lagras oåtkomlig i hundratusental år. Man har utfärdat starka säkerhetskrav för denna avfallshantering, så starka att branschen har uppenbara problem att uppfylla dem till rimliga kostnader. En ”4.e generation” av reaktorer skulle kunna reducera behovet av säker förvaring till ”bara” några tusen år. Utvecklingen av detta har dock kraftigt försenats och fördyrats. Fusionsreaktorer skulle däremot inte ha problem med radioaktivt avfall. Förberedande forskning pågår, men man kan idag inte avgöra ens om den vägen är framkomlig.
Forskare, och andra med kunskap inom området, är i stort eniga om att fortsatt förbränning av fossila bränslen medför oacceptabla förändringar i förutsättningar för liv på jorden. Utsläpp av växthusgaser förändrar klimat och därmed vattennivåer, polarisar, och temperatur, redan under innevarande och nästa sekel. Skall detta undvikas krävs mycket snabba globala förändringar av genereringen av energi. En stor del av oss (lokalt, nationellt och globalt) kräver nu stopp för användning av fossilbränslen snarast möjligt. Bl.a. reaktorhaverierna i USA, Ukraina och Japan för några decennier sedan gör att en stor del av oss också, med övertygande argument, kräver avveckling av kärnkraftverk i drift eller under byggnad snarast möjligt. Nedan följer ett resonemang om vad som är möjligt.
Energi i elektrisk form är mycket flexibel eftersom den lätt kan omvandlas till och från de andra energiformerna. Till rörelse via elmotorer, kemisk energi via elektrolys, till värme, kyla, ljus, ljud, hantering och bearbetning av information och mycket annat med lämpliga apparater och utrustning. El från direkt solstrålning via solpaneler och indirekt från vindenergi och annan rörelse via generatorer, osv. Elenergin kan transporteras i kraftledningar över måttliga avstånd och måttliga mängder. Svagheten ligger i lagring. Batterier och kondensatorer fungerar småskaligt, men inte som större ”magasin”. Det som absolut ligger närmast till hands är en global infrastruktur med tankbåtar, tankbilar, mackar, cisterner och bergrum, men inte för fossil olja utan för flytande vätgas. Beprövad teknik i alla steg. Inga risker för framtida katastrofer.
Vätgasen skapas från elenergi genom elektrolys (sönderdelning) av vatten i dess beståndsdelar väte och syre. Metoder för att klara detta även för salthaltigt havsvatten är på väg. Gasen kyls/komprimeras till flytande form och är mycket energirik, jämförbar med bensin/diesel, men avger vid förbränningen vattenånga i stället för växthusgaser. Den kan användas som motorbränsle i fordon precis som naturgas, diesel eller bensin. Man kan också generera el i stor skala genom att driva generatorer med vätgasturbiner. Redan idag levererar Siemens gasturbiner utformade för såväl naturgas som vätgas. En annan möjlig metod för elbilar kan bli att använda bränsleceller, som direkt omvandlar vätgas till elektricitet, dock med för låg verkningsgrad idag. Några större lastbilstillverkare i Tyskland är engagerade i utveckling av vätgasdrivna lastbilar, där just användning av bränsleceller och elmotorer är ett av alternativen. Tankbåtar för flytande vätgas och bränsleceller för elbilar har sedan ett par decennier varit i drift i Japan.