För första gÄngen tvingas Sverigedemokraterna ta ansvar för beslut som mÄnga av partiets vÀljare inte gillar. Det kan pÄverka partiets popularitet.
I veckan som gick kom tvÄ besked som pÄverkar spelmarknaden. Dels kom regeringens proposition om höjd spelskatt, dels utredningen om partipolitiska lotterier. BÄda Àr resultatet av regeringspartiernas samarbete med Sverigedemokraterna.
Regeringen struntar högaktningsfullt i en mÀngd remissinstanser och föreslÄr att riksdagen ska besluta om att skatten pÄ spel ska höjas frÄn 18 procent till 22 den 1 juli. NÄgot annat var heller inte att vÀnta. Har en koalitionsregering förhandlat internt och dessutom gjort upp med ett parti utanför regeringen Àr det oerhört svÄrt att Àndra.
DÄ spelar det ingen roll att regeringen formligen drÀnkts med kritiska remissvar som visar vilka negativa konsekvenser som höjningen av spelskatten kan fÄ. Konsekvenser som inte var sÀrskilt vÀl belysta nÀr regeringens bomb slog ner nÀr budgeten presenterades. Spelminister Niklas Wykman och finansminister Elisabeth Svantesson och deras tjÀnstemÀn hade inte brytt sig om att beredda frÄgan med nÄgra utanför kanslihuset innan beslutet togs. Inte ens de riksdagsledamöter som nu ska hantera frÄgan hade en aning om vad som var pÄ gÄng.
Det har vÀckt en viss irritation inte minst i Moderaternas och SD:s riksdagsgrupper. Höjningen av spelskatten kan nÀmligen fÄ betydande konsekvenser för den svenska hÀstnÀringen och dÀrmed för landsbygden.
Som jag skrev nÀr budgeten presenterats förra Äret sÄ innebÀr den höjda spelskatten, allt annat lika, att hÀstsporten fÄr 200 miljoner mindre att röra sig med per Är. NÀr ATG:s vinst minskar slÄr det direkt mot de aktiva inom trav och galopp och mot de tre riksanlÀggningarna för hÀstsporten, Strömsholm, Flyinge och WÄngen.
Det drabbar en bransch som idag sysselsÀtter 18 500 personer om man rÀknar heltider och hÄller landsbygden levande och landskapet öppet tack vare alla hÀstar som betar och behöver hö.
Det Àr pÄ den landsbygden som Sverigedemokraterna gjort sina stora framryckningar i vÀljarkÄren. Partiets framgÄng har i mÄngt och mycket pÄ byggt pÄ en jordmÄn av ilska över att allt bara blir sÀmre pÄ landsbygden. NÀr det nu stÄr klart att SD:s ledning bidragit till ytterligare försÀmring kan det rimligen pÄverka partiets popularitet.
Varför har dĂ„ Jimmie Ă
kesson & co skjutit sig i foten vad gÀller spelskatten. Ja, möjligen för att det var vad som krÀvdes för att fÄ med sig regeringspartierna pÄ SD:s vendetta mot Socialdemokraterna. Det handlar om att SD vill strypa den finansiering som S har via sitt lotteribolag.
SD vill förbjuda politiska partier frĂ„n att bedriva lotteriverksamhet och dĂ€rmed strypa âkranen till Sâ. Ett förbud skulle ocksĂ„ betyda att Socialdemokraterna förlorar stora pengar. 2022 var överskottet frĂ„n lotteriverksamheten 42 miljoner.
Förslaget vÀckte dock ett ramaskri pÄ principiella grunder Àven i borgerliga kretsar. Sverige slÄr in pÄ en farlig vÀg om en majoritet anvÀnder regeringsmakten för att lagstifta för att försvaga oppositionen, hette det.
Utredaren, som SD fick regeringen att utse, avrĂ„dde ocksĂ„ i förra veckan frĂ„n att införa ett förbud mot partipolitiska lotterier. âVi har inte hittat nĂ„got stöd för att förtroendet för partierna och demokratin har pĂ„verkats av lotteriernaâ, var juristen Gunnar Larssons besked.
Han nöjer sig med att föreslÄ en skatt pÄ lotterivinsterna och att det inte ska gÄ att köpa lotter pÄ kredit. Men trots det beskedet hÄller SD och M öppet för att förbjuda politiska partier att arrangera lotterier. FortsÀttning följer.
FrÄgan Àr hur hÄrt SD kommer att driva ett förbud. Höjningen av spelskatten men ocksÄ den försÀmring av arbetslöshetsförsÀkringen som SD stÄr bakom visar att partiledningen Àr beredd att riskera en hel del i samarbetet med regeringspartierna.
SD har starkt stöd bland de aktiva pÄ stallbackarna, pÄ landsbygden och bland de lÄngtidsarbetslösa. NÀr de upptÀcker att SD stÄr bakom försÀmringar för dem vore det inte sÄ konstigt om opinionssiffrorna vÀnder nerÄt.
Ni som lÀst sÄ hÀr lÄngt kanske förstÄr att jag Àr engagerad i frÄgan. Det stÀmmer. Jag föder upp och trÀnar travhÀstar och Àr ledamot av Svensk Travsports styrelse. Den hÀr krönikan Àr alltsÄ skriven i egen sak. Det behöver inte vara mindre viktigt för det.