Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Alla fakta måste vara kända

Stridsfråga i valet. Krematoriet i Norrköping (bilden) behöver renoveras för stora pengar om det ska kunna användas fortsättningsvis. Eller är det bättre att samverka med Linköpings krematorium?

Stridsfråga i valet. Krematoriet i Norrköping (bilden) behöver renoveras för stora pengar om det ska kunna användas fortsättningsvis. Eller är det bättre att samverka med Linköpings krematorium?

Foto: Ida Ling Flanagan

Krematoriet2017-08-16 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har kommit frågor inför kyrkovalet om hur vi i POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) ställer oss i frågan kring krematoriet i Norrköping.

Vi är inget parti eller partigrupp. Vi är en nomineringsgrupp inom Svenska kyrkan som består av personer som på olika sätt är engagerade i, tar ansvar för och deltar i kyrkans verksamhet såsom kyrkvärdar, körsångare, gudstjänstbesökare, med mera.

I POSK i Norrköping måste inte våra medlemmar ha samma åsikt i de beslut som tas. Alla ansvarar för sin uppfattning och behandlas med respekt. Däremot har POSK frågor som håller oss samman som nomineringsgrupp.

Utbyggnationen av krematoriet i Norrköping är inte en lokal valkampanjsfråga i kyrkovalet 2017, utan rör vårt stift och även den nationella verksamheten vad gäller kremering av avlidna. Den handlar också om begravningslagen, där Svenska kyrkan på riksdagens uppdrag utför kremeringar. Själva kremeringen är alltså inte en kyrklig fråga även om Svenska kyrkan utför uppdraget. En eventuell påverkan på nivån på den gemensamma begravningsavgiften gör också att det berör fler än oss.

Det är viktigt för det beslut som tas, att alla dimensioner kring frågan blir belysta.

Krematoriet i Norrköping är från 1937. Med tiden har krematoriets utrustning slitits ut. Det håller inte längre att renovera befintliga ugnar. De måste bytas ut. Renovering av övrig utrustning och arbetsutrymmena måste också utföras. Redan idag, på grund av förslitningen, utförs 200-400 kremeringar per år i Linköping.

En utredning har gjorts kring två alternativ – bygga ut Norrköping och köpa in två nya ugnar, eller att avtala med Linköping att utföra alla kremeringar. Kapaciteten i Linköping är så stor att det mer än väl håller för det antal kremeringar som detta skulle innebära, samt klarar ställda miljökrav för miljöbelastande verksamhet.

Utan ugnar är investeringen runt 10 miljoner. Med ugnar blir det runt 60 miljoner. Utöver investeringskostnaderna tillkommer kostnader för drift, transporter och avtal i olika grad i de båda alternativen. Pastoratet behöver låna cirka 50 miljoner med lång löptid (50 år) för inköpet av de nya ugnarna .Sammantaget beräknas de årliga totala kostnaderna bli större för Norrköpingsalternativet.

I båda fallen skulle pastoratet få ersättning för kostnader från begravningsavgiften, under förutsättning att de regler och lagar som gäller idag finns. Redan nu finns dock en ifrågasättande diskussion om det är Svenska kyrkan som skall fortsätta ansvara för begravningsverksamheten enligt lagen och därmed utföra kremering.

Ett ytterligare problem med just denna investering är att krematoriet eller krematoriebyggnaden inte kan ställas som säkerhet för ett lån och inte heller utmätas. (Begravningslagen kap 3 , 2 §) Det är ur säkerhetsskäl en alltför känslig verksamhet. Istället är det pastoratets övriga tillgångar som måste utgöra säkerheten. Skulle vi av någon anledning inte längre få ersättning via begravningsavgiften, (genom till exempel en förändring i uppdraget ),men ändå ha kostnaderna, är det pastoratets övriga verksamhet som drabbas, inte begravningsverksamheten.

Det finns krematorier på flera platser i Sverige, som har samma problem och behöver renoveras. Det blir därför en allt större fråga var krematorierna ska vara belägna på grund av de kostnader de för med sig. Lämpligt vore att ta fram en nationell plan för krematoriernas placering. Detta för att garantera hållbarhet, miljö, tillgång och säkerhet nationellt.

Prioritet ett i Norrköping borde vara att garantera en bra arbetsmiljö på krematoriet genom en renovering av lokalerna.

Vår hållning i krematoriefrågan i Norrköping är att alla fakta måste vara kända och genomlysta för att ge ledamöterna i kyrkofullmäktige tillräckligt underlag för att kunna fatta kloka beslut.

POSK: s ledamöter tar ställning till de fakta som presenterats och utifrån sin egen uppfattning avger de sin röst. POSK utgår från att varje ledamot tar personligt ansvar utifrån de krav vi ställer på POSK: s förtroendevalda - att de fördjupat och ansvarsfullt sätter sig in i alla de frågor som avgörs under en mandatperiod.

POSK respekterar att beslut kan falla olika mellan ledamöter. Kyrkan innehåller en mångfald människor med olika livserfarenheter och kompetenser. Vi är en nomineringsgrupp av människor som vill Norrköpings och Svenska kyrkans bästa.