Samövningen med Natostyrkor i Stockholms skärgård i juni stämmer väl överens med värdlandsavtalet. Intressant är att Sveriges försvars - utrikes–och - statsministrar deltar efter stridsövningarna i vår skärgård i Natotoppmötet i Polen, utan att Sverige ens är en av medlemsstaterna.
Den politiska spänningen ökar i Östersjöområdet. Två brigader med amerikanska soldater som kan sättas i strid på några dagar ska förläggas i Baltikum. Sannolikt förstärker Ryssland sin beredskap vid gränsen till de baltiska länderna.
Just nu befinner sig ett skyttekompani omfattande 150 soldater på Gotland. En förtrupp till den stridsgrupp som permanentas på Gotland, från första juli 2017. Det inträffar samtidigt som flera rapporter inkommit om misstänkt ryskt spionage i norra Sverige, men då handlar det om Natoflygövningen Ace i Norrbotten. En Natoofficer påstås blivit hotad av ryssar på en krog i Luleå, enligt SVT.
Även militärövningar på Gotland har blivit utsatta för “närgånget intresse” från obehöriga enligt Svenska Dagbladet. Överbefälhavaren Micael Bydén vill förbättra försvaret av Gotland genom fullt medlemskap i Nato. Det skulle förstärka den underdimensionerade försvarsstyrkan ÖB förlagt på Gotland.
Försvarsminister Peter Hultqvist håller ännu stånd mot ÖB och lutar sig bekvämt mot värdlandsavtalet. Ett avtal som medger krigsfartyg, flygstridskrafter och soldater från Nato att förstärka den blygsamma försvarsstyrkan på Gotland. Men kommer Natoförband på Gotland att minska spänningen i Östersjöområdet?