Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Värdlandsavtalet räcker gott

Sverige behöver inte alls gå med i Nato. Vår lilla försvarsstyrka på Gotland får förstärkning av Natoförband tack vare värdlandsavtalet.

Håller stånd. Dagens debattör uppskattar att Peter Hultqvist håller stånd mot de som vill att Sverige ska gå med i Nato.

Håller stånd. Dagens debattör uppskattar att Peter Hultqvist håller stånd mot de som vill att Sverige ska gå med i Nato.

Foto: Malin Stenström

Försvarsdebatt2016-09-27 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samövningen med Natostyrkor i Stockholms skärgård i juni stämmer väl överens med värdlandsavtalet. Intressant är att Sveriges försvars - utrikes–och - statsministrar deltar efter stridsövningarna i vår skärgård i Natotoppmötet i Polen, utan att Sverige ens är en av medlemsstaterna.

Den politiska spänningen ökar i Östersjöområdet. Två brigader med amerikanska soldater som kan sättas i strid på några dagar ska förläggas i Baltikum. Sannolikt förstärker Ryssland sin beredskap vid gränsen till de baltiska länderna.

Just nu befinner sig ett skyttekompani omfattande 150 soldater på Gotland. En förtrupp till den stridsgrupp som permanentas på Gotland, från första juli 2017. Det inträffar samtidigt som flera rapporter inkommit om misstänkt ryskt spionage i norra Sverige, men då handlar det om Natoflygövningen Ace i Norrbotten. En Natoofficer påstås blivit hotad av ryssar på en krog i Luleå, enligt SVT.

Även militärövningar på Gotland har blivit utsatta för “närgånget intresse” från obehöriga enligt Svenska Dagbladet. Överbefälhavaren Micael Bydén vill förbättra försvaret av Gotland genom fullt medlemskap i Nato. Det skulle förstärka den underdimensionerade försvarsstyrkan ÖB förlagt på Gotland.

Försvarsminister Peter Hultqvist håller ännu stånd mot ÖB och lutar sig bekvämt mot värdlandsavtalet. Ett avtal som medger krigsfartyg, flygstridskrafter och soldater från Nato att förstärka den blygsamma försvarsstyrkan på Gotland. Men kommer Natoförband på Gotland att minska spänningen i Östersjöområdet?

Läs mer om