Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det får inte upprepas igen

USA: s nästa president? Blir Donald Trump vald till president i november lär världen påverkas skriver Torsten Nilsson.

USA: s nästa president? Blir Donald Trump vald till president i november lär världen påverkas skriver Torsten Nilsson.

Foto: Jim Cole

Folkbladet Krönika2016-01-10 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2016 började inte bra. Det sunnitiska Saudiarabiens avrättning av en känd ledare för landets förtryckta shiitiska minoritet, var en provokation mot den spirande fredsprocessen i Syrien, som det shiitiska Iran dessvärre hakade på. Frågan är om FN-medlaren Staffan de Mistura kan förmå de två länderna att sätta sig vid förhandlingsbordet igen.

Men det finns mer att oroa sig för inför 2016:

Närområdet. Fortsätter spänningen att öka i Östersjöområdet? Håller vapenvilan i Ukraina, eller blossar striderna upp igen? Reser sig ryssarna, eller fortsätter de att krypa för Putin? Det är val till Rysslands parlament, duman, i år - på Putins villkor förstås och hans nickedockor lär bli omvalda.

Flyktingarna. Tar flyktingströmmen fart igen till våren, och hur många når Sverige? Det beror i första hand på vad som händer i Mellanöstern, men också vad EU och FN gör. En bättre finansiering av FN:s flyktingprogram, kunde förbättra villkoren i flyktinglägren i Jordanien, Libanon och Turkiet, och få fler flyktingar att stanna där.

Mellanöstern: Kommer förhandlingarna om Syrien verkligen igång i slutet av januari, och hur stor är chansen att de leder till fred? Det är ett ormbo av lokala, regionala och globala motsättningar som ska redas ut. Viljan såg ut att finnas, men det ser osäkrare ut nu, sedan de för kritik känsliga saudiska ledarna brutit de diplomatiska förbindelserna med Iran.

Europa: EU står inför jättelika utmaningar under 2016. EU:s flyktingspolitik har kraschat, och med den Dublinförordningen och Schengenavtalet. Europas regeringar tävlar i att resa stängsel och skrämma bort flyktingar. Den fria rörligheten i Europa håller på att sättas ur spel. EU måste snabbt samla sig kring en gemensam flyktingpolitik.

Därtill hotas demokratin i Europa både av högerpopulistiska rörelser och ultranationalistiska och auktoritära regeringar i Polen och Ungern. EU måste reagera med kraft mot dessa tendenser, innan det är för sent. Och till sist: Vi behöver ett starkare EU, inte ett svagare. Säg nej till britternas krav på ett EU à la carte! Låt dem hellre lämna unionen!

Terrorismen: Fördrivs IS från Mellanöstern, kommer terroristsekten att dels omgruppera till Nordafrika, dels sprida ut sig i världen genom att skicka hem en del av sina krigare. Det ökar risken för nya terrordåd i Europa, och på andra håll.

Globala frågor: Spänningen mellan USA och Ryssland minskade något under hösten. Men Putin är oberäknelig, och i USA är det valkampanj. Primärvalen drar igång i februari, och presidentvalet hålls den 8 november. Att USA:s näste president kan komma att heta Donald Trump ökar osäkerheten i världen under 2016.

Viktigast 2016: Att vapnen tystnar i Syrien så att flyktingarna kan börja återvända. Att större terroristdåd kan avvärjas. Sist men inte minst: Att inga nya krig startas någonstans i världen. 16 miljoner barn föddes i fjol i en krigszon. Det får inte upprepas!

Läs mer om