I dagens ekonomi tvingas medborgarna oavbrutet öka sin skuldsättning för att både företagen och den offentliga sektorn skall kunna gå med vinst respektive överskott. Detta är inte hållbart i längden. Inte ens på kort sikt. Så snart någon inte använder alla sina inkomster till direkta inköp, eller överlåter dem till någon annan som gör direkta inköp, uppstår en brist på pengar i samhället.
Lånas överskottet ut mot ränta måste låntagarna använda en del av sina inkomster till räntebetalningar och då minska ned på sina inköp av varor och tjänster under lånets återbetalningstid. Det minskar då inkomsterna för andra människor och företag. Motsvarande gäller för utdelningar på aktier och obligationer. Räntor och vinster som läggs till kapitalet medför ökad inflation när det växande penningkapitalet skall förräntas, tvärt emot vad ekonomer och läroböcker i nationalekonomi påstår. Det räcker med en A4-sida för att matematiskt bevisa detta. Gymnasiekunskaper i matematik räcker.
Detta innebär att företag i princip skall drivas utan vinstsyfte. De skall tillhandahålla vad människor behöver till självkostnadspris. Vill inga privatföretagare göra det finns det kooperativa alternativet och om det privata eller kooperativa företag inte kan eller vill tillgodose ett väsentligt samhällsintresse återstår samhällsägda verksamheter. Ett helt nytt tänkande om ekonomin behövs.