Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vem vill ha mer el?

Vindkraft. Vindindustrin subventioneras allt mer ju mer elkonsumtionen sjunker.

Vindkraft. Vindindustrin subventioneras allt mer ju mer elkonsumtionen sjunker.

Foto: / SCANPIX

Folkbladet debatt2015-04-29 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Elcertifikatsystemet subventionerar förnybar energi. Av de stödberättigade anläggningar som tillkommit senaste åren är vindkraften helt dominerande.

Nu aktualiseras en höjning av den s.k. kvotplikten i systemet. Kvotpliktskurvan – som styr subventionens storlek – kommer enligt regeringens förslag att vid nästa årsskifte justeras upp från 14,4 till 23 procent. Riksdagsbeslut i vår. Orsaken är att Energimyndigheten tidigare gjort felaktiga antaganden, och att elanvändningen varit lägre än förväntat - vilket leder till högre totalt subventionsbelopp. Du läste rätt, så fungerar det.

Subventionerad el utgör en mindre del i elsystemet, så höjningen slår inte så hårt mot var och en av oss. Enligt branschorganisationen förblir totalkostnaden för elkonsumenten troligen oförändrad. Logiken är att elpriset skulle fortsätta ned medan subventionsandelen i systemet ökar. Är detta önskvärt…..?

Volymen elcertifikat som vi alla genom elleverantörerna tvingas köpa och betala till vindbolagen ökar alltså kraftigt. Elcertifikaten säljs av vindbolagen på en marknadsplats, där priset kan bli högre eller lägre. Det handlar nu om en mycket kraftig höjning av den totala subventionen, som branschen blygsamt väljer att kalla för “teknisk justering“.

Bakgrunden är att den kraftigt subventionerade vindkraften byggs ut i snabb takt, samtidigt som kärnkraft och vattenkraft går bra. Resultatet blir elöverskott som i sin tur ger dumpade elpriser. Regeringen känner varmt för vindindustrin, och vill subventionera ännu mer – trots att man redan förbyggt sig. Så rullar bidragskarusellen på – ständigt mer.

Med dagens subventioner och den modernaste tekniken kan alltså vindkraften vara lönsam för producenten. Sverige har under överskådlig tid ett kraftigt elöverskott. Är det självklart att nu 2016 ytterligare kraftigt höja subventionen? Vem vill ha mer el?

Bättre är att avvakta och ge den nytillträdda Energikommissionen en aning verkligt inflytande, samt rådrum. Ordning är nu mer angeläget än snabba pengar.

Läs mer om