Frankrike ska bygga 100 mil solväg – en landsväg belagd med solceller, som ger el när det inte kör några bilar där. Beläggningen på solvägen består av en tunn specialfilm av silikon som har bra greppegenskaper och klarar trycket från tunga fordon. De flesta vägar i Frankrike trafikeras bara en tiondel av dagen, så det finns gott om tid för vägen att suga upp solenergi.
Det finns också spännande nya energiprojekt i Sverige. Ett är sjöpungar, en sorts havsdjur som likt musslor kan odlas på hängande band i havet. Sjöpungarna renar vattnet genom att ta upp överskott av näringsämnen, och kan när de växt färdigt rötas till biogas.
Ytterligare ett svenskt projekt är en vågkraftsanläggning som håller på att byggas på västkusten. Det ska bli en hel park av flytande bojar som driver var sin generator. Vågenergi behöver mindre yta än vindkraft och har ett jämnare flöde, så vågkraften har stora utvecklingsmöjligheter.
Några solvägar, en sjöpungsodling och en vågkraftspark räcker förstås inte för att stoppa klimatförändringarna – men tänk dem i hundra- eller tusendubblad skala, och se dem som några av många framtida möjligheter att få alternativ energi. Det är inte tekniken för att ersätta oljan, kolet och gasen som saknas, utan den helhjärtade politiska viljan både här och utomlands.