Vid ett möte med Norrköpings socialdemokrater nyligen så presenterades en valanalys över valet 2014. Den hade utarbetats av Elisabeth Jönsson, Christer Nilsson och Per Colliander och föredrogs av Christer Nilsson.
I Riksdagsvalet lyckades inte partiet så bra, som önskat vore. Partiledarbyten och en allt för försiktigt bedriven valrörelse, kunde ha varit några av anledningarna, trodde analysgruppen.
Valresultatet visade också på att S har lågt förtroende bland de yngsta väljarna, men stort bland de äldre. "S håller på att bli PRO:s politiska gren”, konstaterade Nilsson skämtsamt.
I rapportens slutord står följande: ”Vi tror det är viktigt att vi på något vis tar oss an frågan om migration och integration. Frågans betydelse för väljarkåren växer, och frågan polariseras. Vi ska våga oss på att diskutera frågan, självklart helt utan att ge avkall på socialdemokratiska värderingar; aldrig ge efter för främlingsfientliga krafter”.
Där tror jag analysgruppen har slagit huvudet på spiken. För frågan om invandring, flyktingar och integration har varit ett mycket stort diskussionsämne ute bland väljarna under flera år. Det var ett stort strategiskt misstag av S att inte ta upp den frågan i valrörelsen. Man hade inte behövt gått i klinch med SD, utan lugnt och sakligt presenterat S invandrings- och integrationspolitik.
Problemet var bara att det fanns ingen sådan politik att presentera. En sådan hade varit bra att ha, redan för flera år sedan, för att bromsa SD:s framfart. Före valet 2010 lyckades Mona Sahlin skrämma iväg väljare till SD genom att uttala sig om att det var svenskarna som borde omskolas till det mångkulturella samhället och underförstått, inte invandrarna till de svenska. Hon menade nog inte riktigt så, men tolkades så. Hade S kunnat presentera en bra och trovärdig politik i dessa frågor hade sannolikt valresultatet kunna höjas med mellan 3-5%. Jag tror faktiskt att mången väljare ser S som ett mer seriöst alternativ än SD att rösta på.
Slutligen rådde Nilsson mötesdetagarna att inte oroas allt för mycket av de dåliga opinionssiffrorna som nu presenteras i media. De kan säkert vända uppåt igen, trodde han, och vid nästa val 2018 nå upp till minst 35%. Det är bara att jobba på.