Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stärk kvinnors situation

Vad alla behöver. En välfärdsstat behöver se till alla människors behov. Kvinnors behov ska inte sättas på undantag.

Vad alla behöver. En välfärdsstat behöver se till alla människors behov. Kvinnors behov ska inte sättas på undantag.

Foto: Michael Svensson

Folkbladet debatt2016-09-01 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att arbeta aktivt med jämställdhetsfrågor är en förutsättning för hållbar utveckling. Trots det tänker de flesta fortfarande enbart i miljöbanor när vi talar om hållbar utveckling. Ska man ge begreppet en övergripande och enkel definition, handlar det om människans rätt till ett värdigt liv och att få sina behov tillfredsställda utan att skada miljön och förstöra systemen för framtida generationer. Rätten till trygghet och säkerhet är självklara delar av ett värdigt liv.

Ojämlikhet mellan könen, där mäns förhållningssätt till hållbar utveckling, är ett problem. Kvinnor hyser generellt sett ett större intresse för hållbarhetsfrågorna, men saknar ofta politiskt inflytande för att kunna påverka. Vi behöver arbeta aktivt för att fler kvinnor kan engagera sig i politiken om hållbarhet ska lyftas till en prioriterad fråga.

Diskuterar man sedan det ekonomiska perspektivet av hållbar utveckling, handlar det om möjligheten att försörja sig. Då måste man se över både kvinnors arbetande, producerande och reproducerande roller. Det är också viktigt att könsaspekten tas i beaktande vid alla typer av samhällsplanering - allt från att anpassa infrastrukturerna till kvinnors livssituation till att stärka kvinnligt företagande.

En välfärdsstat bygger på att alla människor får det dom behöver och Sverige kan inte kalla sig en välfärdsstat om kvinnor inte får sina behov tillgodosedda. Ett lands välmående måste grundas på att alla människors kompetens tas till vara och att alla kan bidra till samhället. Det sker förbättringar, framför allt när det gäller medvetenheten runt frågorna, vilket är en grundförutsättning för en förändring.

En omställning till ett ekologiskt hållbart samhälle kräver många förändringar av vardagliga vanor och det är i regel kvinnor bättre på än män. Det viktigaste om man själv vill praktisera hållbar utveckling är att skaffa sig en vardag där man är samspelt med sin omgivning och sin familj, så att man delar upp sysslor på ett jämställt sätt och anpassar sin tid, så att man hinner sopsortera, laga klimatsmart mat och vårda sin familj och sitt sociala sammanhang.

Så, vi ska arbeta ännu hårdare med jämställdhetsfrågorna för att effektivisera arbetet att nå hållbar utveckling.