En av årets mest omdiskuterade frågor är integrations- och migrationsfrågan. Allianspartierna har varit mycket aktiva i debatten, i motsats till regeringen. Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centern har under året lagt fram nya förslag i ämnet och nyligen var det Moderaternas tur. Till förslagen hör fler och snabbare vägar till jobb, en skärpning av arbetslinjen i försörjningskravet vid anhöriginvandring samt reformer för ett mer kostnadseffektivt mottagande.
För att skärpa arbetslinjen i försörjningskravet vid anhöriginvandring är det rimligt att fler omfattas än i dag. Vi ser två huvudsakliga grupper som vi anser att försörjningskravet bör omfatta: De som bott i landet i mer än fyra år med permanent uppehållstillstånd och de som är svenska medborgare.
Försörjningskravets räckvidd vad gäller försörjning och bostad innebär inte tillräckligt höga krav i dag. När man som boende i Sverige önskar ta in en partner med stöd av en nyetablerad relation bör man också kunna försörja personen som kommer, inte som i dag endast sig själv.
För att stärka incitamenten till arbete för nyanlända vill vi att tillfälliga uppehållstillstånd om tre år införs för dem som kommer till Sverige på egen hand utanför kvotflyktingsystemet.
För att fler nyanlända ska få möjlighet till sitt första jobb vill vi att lärlingsanställningar utökas till att även omfatta nyanlända.
Vi vet att språket är en nyckel till jobb och att jobb är en nyckel till integration. Vi vill att Skolinspektionen ska kunna granska utbildningar och överta dem som brister i kvalitet. Vi vill också att fler kommuner ska erbjuda yrkesinriktad SFI och att man ska ha möjlighet att studera SFI på obekväma tider. SFI-utbildningen behöver också kunna tillgås av alla. Därför bör den finnas via webben och på distans.
Arbetsgruppens förslag kommer att bearbetas av partistyrelsen och läggas till grund för förslag till Moderaternas partistämma i höst. Det är viktigt att vi har en bred och öppen diskussion om integration och migration. Det vore dock bra om även regeringspartierna deltog i debatten. För närvarande sker allt nytänkande inom Alliansens fyra partier.