Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ska vi uppmuntras att vara snikna för att bli givmilda?

Är värda stöd. Ove Klinthäll är skeptisk till skatterabatt för ideella gåvor.

Är värda stöd. Ove Klinthäll är skeptisk till skatterabatt för ideella gåvor.

Foto:

Folkbladet debatt2014-11-20 09:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ända sen jag som färdigutbildad började få hyggliga inkomster har jag varit medlem i och per autogiro betalat in ett antal belopp till olika hjälporganisationer som Rädda Barnen och Röda Korset.

Det är ju en liten, egentligen ytterst liten, del av mina inkomster som går till välgörenhet. Förra regeringen såg till, att tillräckligt stora gåvor belönades med skatteavdrag, och det berörde mej illa. Det går emot allt jag känner är viktigt - solidaritet och engagemang skall belönas! Vill säja om man ger tillräckligt mycket. Den som inte ger över en viss summa får inte lägre skatt. Stora givare satsar på stora och välkända organisationer, mindre kan känna sig blåsta.

Plötsligt fick jag alltså ett meddelande från skattemyndigheterna (som tvingats öka sin byråkrati) att jag fick skattereduktion för mitt inbetalande till Läkare utan gränser, eftersom jag ökat på det och kommit över 2000 kronor under året. Jag vill inte ha det! Jag är redo att betala skatt också!

Replik

Men nu är det ju även så, som Betty Malmberg och Per Åkerström skriver i Folkbladet 15 november, att ideella hjälporganisationer fått mera pengar än tidigare, och det är förstås positivt. Ju mer de får, ju mer kan de göra, det bör glädja alla. Nu gäller det emellertid att vara taktisk: Ge alla pengarna till samma organisation, sen du tagit reda på om du får skatteavdrag, övriga intressenter får inget. För egen del kanske jag ska sluta att ´fördela´ mina slantar till Vi-skogen (berättigar det till skatteavdrag?) och SNF (får jag nåt där?), och lägga allt på en enda organisation, som jag säkert vet renderar skatteavdrag?

Malmberg/Åkerströms slutkläm ”Att beskatta gåvor är... girigt” är totalt fel. Gåvorna beskattas inte, givaren får istället tillbaka en del av staten för att hen avstår lite av sitt överflöd. Det är i grunden osunt, även om jag gläder mej åt att hjälporganisationerna får mer resurser. Men... ska vi uppmuntras att bli lite snikna om vi ska vara givmilda? Och man ska ju inte glömma, att staten, d v s skatten, står för den ojämförligt största delen av samtliga sociala insatser.