Min hustru jobbar heltid, måndag-fredag, i Göteborg, men vi bor ute på Vikbolandet. Nu känner hon att en hörselundersökning skulle sitta gott. Men, det är inte alls så enkelt som vi trodde att få den genomförd i Göteborg. Först måste hon beställa tid här i Norrköping hos en läkare, samt ta en hel dag ledigt för läkarbesöket. Läkaren konstaterar att en undersökning behövs och skriver ut en s.k. valfrihetsremiss som ger hustrun har rätt att göra hörselundersökningen i Göteborg. Sedan sker en fakturering från Region Västergötland till Landstinget i Östergötland.
Om hon skulle ramla och bryta handleden behövs ingen remiss. Då är det bara att uppsöka en vårdcentral eller akuten och fakturering sker precis som ovan. Samma kansli skickar fakturan och samma kansli betalar.
Varför denna byråkratiska skillnad? Finns det inte vettigare för en läkare att göra än att skriva ut en valfrihetsremiss, t.ex. ta emot en patient som behöver vård? Det blir inte svårare att skriva ut en faktura som gäller för icke akut läkarvård om man avskaffar valfrihetsremissen. Precis som det inte blir svårare att betala.
Och det är inte heller svårt att ta ett beslut om att inte belasta läkare med totalt onödiga läkarbesök och låta läkaren göra det hen är anställd för att göra.
Så, politiker och tjänstemän inom landstinget, såväl här i Östergötland som i alla andra, hur skulle det vara om ni för en gångs skull tänkte till och fattade ett beslut som minskar byråkratin och underlättar för patienten. Avskaffa alltså detta helt onödiga dokument.