Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Samhällsbygget går vidare

Samhällsbygget fortsätter. De ekonomiska underskott som Fredrik Reinfeldt och hans alliansregering ställde till är nu mer eller mindre utraderade, skriver Mattais Olltsson (S).

Samhällsbygget fortsätter. De ekonomiska underskott som Fredrik Reinfeldt och hans alliansregering ställde till är nu mer eller mindre utraderade, skriver Mattais Olltsson (S).

Foto: Wiktor Nummelin/TT

Folkbladet debatt2016-10-08 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige står inför stora utmaningar, men samtidigt ska vi komma ihåg att utsikterna för den svenska ekonomin är goda. Tillväxten är hög, arbetslösheten faller och det stora underskottet som den tidigare regeringen lämnade efter sig är i all väsentligt utraderat. Samhällsbygge med investeringar i jobben, skolan och klimatet har ersatt stora skattesänkningar. I höstbudgeten fortsätter vi det samhällsbygget.

Vi har sedan dag ett prioriterat skolan och investerat över 8 miljarder kronor årligen för fler anställda, höjda lärarlöner och en mer jämlik skola. 13 000 fler anställda i skolan på två år gör att personaltätheten nu ökar. I höstens budget görs den enskilt största permanenta förstärkningen av statsbidragen till välfärden någonsin. Kommuner och landsting ges 10 miljarder kronor extra per år. Tillsammans med tidigare investeringar motsvarar välfärdsmiljarderna kostnaden för ungefär 30 000 fler anställda.

Klimatet är en ödesfråga och genom att börja ställa om Sverige till en fossilfri välfärdsstat, med den största klimat- och miljöbudgeten någonsin, skapas också nya jobb. När vi är först med det nya ser vi till att framtidens jobb skapas i svenska företag. Regeringen har sedan tidigare stärkt järnvägsunderhållet för att tågen ska gå i tid och tagit viktiga steg för att främja hållbara transporter. I höstens budget kommer ytterligare investeringar i en förbättrad infrastruktur.

Sverige står idag starkt i den globala konkurrensen. Genom en aktiv närings- och innovationspolitik i hela landet bygger vi vidare på Sveriges styrkor. Då kan vi fortsätta konkurrera med kunskap, kvalitet och innovation, inte med låga löner och dåliga arbetsvillkor.

Svensk arbetsmarknad går på högvarv men var tredje arbetsgivare i näringslivet har svårt att hitta rätt kompetens. Bristen på arbetskraft begränsar utveckling och tillväxt i många sektorer. Därför är satsningar på kunskap och kompetens för att förstärka matchningen viktiga. Alla som kan jobba ska jobba.

Utvecklingen i Sverige är positiv, men många utmaningar återstår. De utmaningarna möts inte med nedskärningar och sänkta löner. Investeringar i kunskap, jobb, välfärd och miljö utvecklar den svenska modellen. Det är vägen till ett samhällsbygge som håller ihop.

Läs mer om