Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sällan skådat slöseri

Kasta radion? Leif Pagrotsky tycker det är slöseri att slänga en massa gamla radioapparater.

Kasta radion? Leif Pagrotsky tycker det är slöseri att slänga en massa gamla radioapparater.

Foto: Bertil Norberg

Folkbladet debatt2014-12-04 10:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur många radioapparater har ni hemma hos er? Häromdagen kom ett förslag att alla radioapparater som finns i våra hem och våra bilar skall kastas och att de som vill fortsätta att lyssna på radio på vanligt sätt måste köpa helt nya apparater. Det är innebörden av förslaget att riksdagen skall besluta att förbjuda Sveriges Radio att sända i FM-nätet.Själv har jag radio i köket, badrummet, sovrummet och vardagsrummet, förutom i bilen förstås. Dessutom några stycken i sommarstugan. Det tror jag är ungefär som hemma hos många av er. Enligt en undersökning från 2008 fanns det då i genomsnitt sex apparater per hushåll. Vi är fem miljoner hushåll i Sverige, det innebär att det finns 30 miljoner radioapparater som föreslås snart åka till tippen. En rimlig uppskattning är att det kommer att kosta Sveriges familjer 15 miljarder kronor att byta radioapparater. Skälet de som vill att vi skall slänga FM-apparaterna anför är att det är trångt i etern och att de vill ha plats med 60 nya radiokanaler. Och Sveriges Radio vill ha fler kanaler för att sända mycket mer och för att slippa blanda olika sorters program i samma kanal. Både klassisk musik och finska nyheter i P2 och sport och lokala nyheter i P4.

Tycker ni att det är tillräckligt stora olägenheter för att motivera oss att köpa 20 miljoner nya radioapparater? Jaså inte, tänkte väl det. Övergången kostar inte bara lyssnarna pengar, också SR får högre kostnader under lång tid. Högre sändningskostnader och informationskampanjer för övergången kostar massor av licensmedel som måste tas från andra program, någon extra licenshöjning är det inte tal om.Jag tror snarare att det blir färre journalister och färre program för att finansiera kostnaden för övergången. Sveriges Radio anger sin egen kostnad till 100 miljoner kronor per år. det motsvarar 150 heltidsarbetande journalister.

I Norge kostade det en miljard att bygga ett helt nytt nät av sådana sändare som det handlar om också i vårt land, men några sådana kostnader har inte redovisats i den tjocka utredningen.

Sällan har väl så mycket pengar ödslats bort för så lite nytta.