Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya tag krävs för öppet FN

Viktiga uppgifter. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon här tillsammans med drottning Silvia och statsrådet Åsa Regner.

Viktiga uppgifter. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon här tillsammans med drottning Silvia och statsrådet Åsa Regner.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Folkbladet debatt2015-06-15 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

FN gör varje dag livsavgörande insatser för miljoner människor. Flyktinghjälp, fredsfrämjande insatser och stärkta rättigheter för världens flickor och kvinnor är områden där FN har en ledande roll. Klimatfrågorna, den internationella terrorismen och migranttragedierna i Medelhavet är andra frågor som måste hanteras gemensamt i världens enda globala organisation.

Utmaningarna blir allt fler. När FN i år fyller 70 krävs nya tag för att organisationen ska förbli relevant även i framtiden. Det gäller allt från det fredsfrämjande arbetet till utvecklingsagendan och försvaret för mänskliga rättigheter.

Terrororganisationen Islamiska staten sprider skräck, våldtar och dödar där den drar fram. Världssamfundet hade redan från starten behövt agera i Syrienkonflikten med stöd av FN-principen skyldighet att skydda. När världens länder senare i år ska besluta om en ny global utvecklingsagenda efter millenniemålen behövs också ett finansiellt åtagande. Flickors och kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter står under ständigt hot och måste försvaras av Sverige och andra länder.

Demokratifrågorna har varit sprängstoff genom hela FN:s historia, även internt i organisationen. Många länder ser med misstanke på folkligt inflytande. Svenska FN-förbundet står bakom den internationella kampanjen 1 for 7 billion som kräver större insyn i valet av ny generalsekreterare. Till kraven hör att en kvinna bör finnas bland kandidaterna och att FN-chefen ska väljas för en mandatperiod om sju år i stället för två mandatperioder om fem år.

Ett mer representativt säkerhetsråd och mer ansvarsfull användning av vetorätten är andra förändringar som skulle göra FN mer effektivt. Öppenhet och transparens är också frågor som ryms inom Sveriges kandidatur till en plats i FN:s säkerhetsråd 2017-2018.

Behovet av FN-reformer och en mer effektiv världsorganisation står alltid på vår dagordning. Så gör också krav på ökad jämställdhet, fler svenska FN-soldater och större mångfald. En aktiv FN-rörelse behövs för att driva Sveriges regering, FN:s övriga medlemsländer och därmed också FN i rätt riktning för att klara framtidens utmaningar.

Läs mer om