I en orolig omvärld söker sig många till Sverige för att få skydd från krig och förtryck, och det finns stora behov av att förbättra integrationen för att bättre kunna ta tillvara potentialen hos dem som kommer hit. Det behövs också snabba och konkreta åtgärder för att hantera den akuta situation vi nu ser.
Sverige tar ett stort ansvar för världens flyktingar både genom en generös asylpolitik och genom ett stort humanitärt bistånd, framför allt genom FN:s flyktingkommissariat UNHCR. Enligt UNHCR:s rapportering från 2014 var Sverige det fjärde största landet räknat i antalet asylsökande i världen
För att kunna upprätthålla en reglerad invandring krävs att de som inte beviljas asyl eller andra tillstånd och därmed inte har rätt att uppehålla sig i Sverige också återvänder i enlighet med Migrationsverkets eller Migrationsdomstolarnas beslut.
När nu väldigt många, på bara några år, väntas få uppehållstillstånd i Sverige finns en stor risk att segregation, arbetslöshet och utanförskap förvärras om inte politiken möter de nya utmaningarna. Den viktigaste frågan för att förbättra integrationen är att Sverige förmår att skapa förutsättningar för utrikes födda att få sitt första jobb
Alla som kommer till Sverige ska göra allt de kan för att göra sig anställningsbara. Då vi har skolplikt till och med nionde klass är det därför rimligt att dessa krav även ställs på människor som kommer till Sverige senare i livet. Vi vill därför se över införandet av en utbildningsplikt för dem som inte har färdig grundskola, och inte klarar sin egen försörjning. Att utbilda sig för att uppnå grundskolekompetens, liksom andra insatser för att göra sig anställningsbar, ska vara en del av kraven för att erhålla bidrag från offentliga medel. Utbildningsplikten ska inte gälla den som jobbar och klarar sin egen försörjning.
Det här är några exempel på åtgärder som krävs för att hantera situationen. Det är viktigt att regeringen agerar snabbt och konkret för att tackla det akuta läge som nu råder.