Enligt SCB är ett miljöföretag en verksamhet som finns till på grund av att miljöproblem existerar. Med denna definition finns i dag cirka 70 000 jobb i miljöföretag i Sverige. Norrköping har förutsättningarna för att bli en av de främsta kommunerna när det gäller miljöföretagande.
Behovet av nya jobb är mycket stort. Vi måste skapa en ekonomisk utveckling med dynamik och entreprenörskap som utmärks av slutna resursflöden, förnybar energi och en helhetssyn på ekosystemen. Det här är möjligt med en sammanhållen politik som drivs av nya investeringar och som underlättar omställning och framväxten av nya jobb.
Den traditionella industrin är mycket viktig. Industrin ska utveckla system för energieffektivisering och teknikutveckling så att Sverige blir det land som investerar mest i hållbar teknik och här kan Norrköping bli ett föredöme. Många nya jobb skapas i dag runt om i världen när nya vindkraftverk anläggs, återvinningssystem byggs ut och gamla, dåligt isolerade hus byggs om och förnyas. De nya jobben uppstår i byggbranschen när bostäder renoveras och energieffektiviseras. Miljöanpassning och en utvidgning av ROT-avdraget till att omfatta även hyresfastigheter så att det kan användas för att rusta och miljöanpassa till exempel miljonprogramsområden är också jobbskapande insatser. Ingenjörer, elektriker och byggnadsarbetare behövs när den förnybara energin ska byggas ut. Anläggningsarbetare behövs när kollektivtrafiken i städerna ska utvecklas. Ingenjörer, samhällsplanerare och ekonomer kommer att behövas för att jobba fram nya och effektiva lösningar på samhällsproblem och miljöproblem. Ostlänken kommer att kräva en stor mängd arbetade timmar. Vi behöver ha mycket mer samarbete mellan kommunen och företagarna.
Vi behöver fler träffar och mötesplatser mellan näringslivet och kommunens politiker och tjänstemän där vi tillsammans skapar gemensamma visioner och lösningar. Vi vill att kommunen tillsammans med företagen ska hitta en modell för att sätta fler i arbete. Miljöföretag är en bit i det pusslet.