Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Meningslösa subventioner

Fara för jobben? Är Mattias Ottosson (S) en fara för hantverkarnas jobb? Det hävdar Andreas Norlén (M) i dagens debattartikel.

Fara för jobben? Är Mattias Ottosson (S) en fara för hantverkarnas jobb? Det hävdar Andreas Norlén (M) i dagens debattartikel.

Foto: Robert Svensson

Folkbladet debatt2015-05-22 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mattias Ottosson (S) försöker blanda bort korten om ROT-avdraget (15/5). (Mattias Ottossons artikel var i sin tur ett svar på en artikel (11/5) av Andreas Norlén.)

Ottosson drar slutsatser, som om de skulle vara riktiga, skulle innebära att ROT-avdraget bara gynnade höginkomsttagare. Det är precis tvärtom. ROT-avdraget har givit människor med låg eller medelhög inkomst möjlighet att anlita hantverkare, samtidigt som svartjobben minskat mycket kraftigt. Nu hotar regeringen detta genom att minska ROT-avdraget. Det är klassisk S-politik med god fördelningsmässig profil, påstår Ottosson, men rent fördelningspolitiskt är det här förslaget inte rättvist. Avdraget blir 30 procent för alla, men taket på 50 000 kronor per år blir kvar. Den med små marginaler som gör små renoveringar får därmed ett lägre avdrag. Renoverar man för 10 000 kronor minskar avdraget från 5000 kr till 3000 kr. Den som har råd med stora renoveringar får däremot alltjämt 50 000 kronor i lägre kostnad via avdraget. Det är alltså låginkomsttagaren som är förloraren.

Det är även helt fel att beskriva ROT-avdraget som en stor kostnad för staten. Flera uppföljningar har visat att ROT-avdraget är en så effektiv jobbskapare att nettokostnaden för staten blir mycket liten. En del studier pekar rentav på att statskassan tack vare ROT drar in mer pengar i t.ex. inkomstskatter, moms, arbetsgivaravgifter och minskade a-kassekostnader än avdraget kostar.

Ottosson (S) hävdar också att detta görs för att skapa nya bostäder, men tidigare S-regeringar har redan testat subventioner för att försöka kompensera för det låga byggandet. Det ledde enbart till höga offentliga kostnader. Byggtakten fortsatte att vara låg. Alliansregeringen började sanera regelverken för planering och byggande i Sverige för att skapa långsiktigt hållbara och förutsägbara regelverk.

Detta har varit framgångsrikt och byggtakten har tilltagit och ligger nu på rekordnivåer. Det har inte byggts så många flerbostadshus idag som sedan början av 1990-talet.

Det är oroväckande att regeringen nu bryter vallöften för att kunna driva igenom meningslös subventionspolitik, slår ut jobb för hantverkare och byggare samt begränsar möjligheten för dem med liten inkomst att köpa hantverkshjälp.

Läs mer om