Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Märkligt löfte om underskott

Underskott. Rober Källs (S) är värd att lyssna på skriver Sophia Jarl (M).

Underskott. Rober Källs (S) är värd att lyssna på skriver Sophia Jarl (M).

Foto: Magnus Andersson

Folkbladet debatt2015-06-14 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialnämnden i Norrköping har sedan flera år tillbaka redovisat stora underskott. 2015 är inget undantag. I mars månad redovisade nämnden ett minus på drygt tjugo miljoner och prognosen för april har stigit till drygt trettio miljoner. Risken är överhängande att kommunen kan tvingas spara pengar i de verksamheter som inte är lagstadgade. Dessutom finns det en risk att nämnden inte beviljas ansvarsfrihet inför revisionen.

Men Lars Stjernkvist (S) visar tillsynes varken oro för vad underskotten innebär eller för nämndens ekonomiska redovisning gentemot kommunfullmäktige och revisionen. Han lovar att nämnden kan få gå med fortsatt underskott 2015. Underskotten i socialnämnden ska i slutänden balanseras mot eventuella överskott i andra nämnder. Men det är inte det uppdrag som Kommunfullmäktiges ledamöter har gett till nämnderna. Och frågan är hur det sättet att styra en kommun formar kommunens budgetkultur? Är det den ledarstilen som ansvarar för våra gemensamma skattepengar i Norrköping? Att vara pragmatisk och hitta lösningar måste ändå kunna kombineras med de lagar kommunen förväntas följa.

Upprepade gånger, genom åren, har Stjernkvist antingen föregått beslut som de valda ledamöterna i nämnderna ska ta, alternativt har han på eget bevåg ändrat de beslut som nämnderna tagit. Därmed säger Stjernkvist mot sig själv när han å ena sidan inte vill ta ansvaret från nämnderna men å andra sidan detaljstyr nämndernas sakfrågor.

För att Norrköping ska utvecklas behövs en öppen kultur där vi inte föregår nämndernas diskussioner och beslut eller enskilt ändrar dem i efterhand. Därför hade det varit sunt att såsom Stjernkvists partikollega Roger Källs (S) ordförande i socialnämnden tillsammans med Jirina Klevstigh (M), andre vice ordförande i samma nämnd tidigare föreslagit; låt förtroendevalda i kommunfullmäktige definiera socialnämndens uppdrag och prioritera det som är viktigt och bra för Norrköping.

Istället valde Stjernkvist den andra vägen och glömde att en bra ledare visar väg genom egna, sunda och kloka handlingar.