Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Makten över sin kropp

Ta makten. Kvinnors makt över sina egna kroppar är mycket viktigt för en bättre värld skriver Mia Sköld.

Ta makten. Kvinnors makt över sina egna kroppar är mycket viktigt för en bättre värld skriver Mia Sköld.

Foto: Magnus Andersson

Folkbladet debatt2015-03-05 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I de flesta samhällen har kvinnor mindre makt över sina kroppar. Det märks när kvinnor inte själva får bestämma hur de ska klä sig, vilka de ska leva med, att kvinnor inte ska ha sex före äktenskapet, när abort är förbjudet och det är svårt att få tag på preventivmedel, eller när kvinnors kroppar säljs för sexuella ändamål.

I krig används våldtäkt som ett strategiskt vapen för att förödmjuka ”fienden”. Män tvingas se på när deras hustrur, döttrar och mödrar våldtas. Kvinnor utsätts för utstuderad tortyr med tillhyggen mot underlivet, vilket kan innebära att kvinnorna inte kan föda fler barn. Offren, och eventuella barn som blir följden av övergreppen, utsätts ofta för stigmatisering och utesluts ur samhället. I krig ökar även mäns våld mot kvinnor bland civilbefolkningen. Män som har tvingats bevittna när deras mödrar, döttrar eller hustrur utsatts för sexuellt våld tenderar att själva använda våld mot sina familjemedlemmar. Detta som ett sätt att återvinna kontrollen och hantera skammen. Under folkmordet i Rwanda beräknas minst 250 000 kvinnor ha våldtagits. Av de som överlevde övergreppen uppskattas 70 procent ha blivit infekterade med hiv.

En förutsättning för långsiktig stabilitet och fred är demokrati. När grupper i samhället fråntas möjligheten att göra sin röst hörd och inte släpps in i beslutsprocesser brister demokratin. I de flesta delar av världen är det män som har de beslutsfattande positionerna i regering och parlament, näringsliv och inom det internationella samfundet. Kvinnors representation i parlamentariska församlingar var under 2012 i genomsnitt bara 20 procent. När en så stor del av befolkningen utestängs från den parlamentariska makten handlar det inte bara om diskriminering och marginalisering, det är ett grundläggande systemfel. Att säkerställa kvinnors lika deltagande i fredsarbete och beslutsfattande är ett sätt att bygga en mer hållbar fred. Det bästa sättet att uppmärksamma den kommande Kvinnodagen är att stödja organisationer som arbetar för kvinnors hälsa och rätt till utbildning, för demokrati och för fred mellan alla människor.