Vi de förenade nationernas folk är beslutna att rädda kommande släktled undan krigets gissel, att betyga vår tro på de grundläggande mänskliga rättigheterna, på lika rättigheter för män och kvinnor samt för stora och små nationer, att öva fördragsamhet och leva tillsammans i fred med varandra såsom goda grannar.
Så börjar med lätt redigering inledningen till FN:s stadga. Alla 193 medlemmar i Förenta Nationerna har förbundit sig att följa reglerna i stadgan. Hade de verkligen gjort det, hade det inte funnits någon rysk aggression i Ukraina, Israel hade för länge sedan slutat förtrycka palestinierna, Kina hade låtit Hongkong välja sitt eget styrelseskick, Indien och Pakistan hade inte skjutit på varandra i Kashmir.
Våld mot andra stater får endast användas i självförsvar och gemensamt syfte, dvs efter FN-beslut. FN har enligt stadgans kapitel VII vittgående befogenheter att inskrida mot fridstörare i världen. Men kan bara sätta makt bakom orden om de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd - USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland och Kina - är eniga.
Fred och säkerhet är bara en av FN:s uppgifter. Genom underorgan och fackorgan (självständiga inom ramen för ”FN-systemet”) samordnar FN nästan alla mänskliga aktiviteter. FN tar hand om jordbävningsoffer och flyktingar, distribuerar mat i svältdrabbade områden, bekämpar fattigdom och sjukdomar, kontrollerar kärnkraftssäkerhet, tillhandahåller internationella domstolar och övervakar klimatförändringarna. Med mera.
Det klagas ofta över att FN är byråkratiskt, ineffektivt och korrupt. Organisationen kunde vara bättre, men FN är med sina brister det bästa människan hittills hittat på. Därför är det utmärkt att FN åter prioriteras i den svenska utrikespolitiken. Både Margot Wallström och Hans Dahlgren (UD-veteran med ansvar för EU- och utrikesfrågor hos Löfven) har erfarenhet från FN och starkt engagemang för globala frågor.
Beslutet att erkänna Palestina har redan gett återklang i världen. I dagarna har det brittiska parlamentet tagit ett liknande beslut. Väl tajmat med tanke på att FN beslutat att särskilt uppmärksamma palestiniernas rättigheter under 2014.