Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Löfven bryter sitt löfte

Vill ha rotavdraget kvar. Inge Jacobsson (M) i Finspång skriver om S svikna vallöften tillsammans med partikollegan Andreas Norlén.

Vill ha rotavdraget kvar. Inge Jacobsson (M) i Finspång skriver om S svikna vallöften tillsammans med partikollegan Andreas Norlén.

Foto: Erika Snäll

Folkbladet debatt2016-01-18 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Trots att Stefan Löfven (S) och Magdalena Andersson (S) under valrörelsen lovade att inte röra rotavdraget, har regeringen nu minskat det från 50 procent till 30 procent av arbetskostnaden. Syftet påstås vara att subventionera bostadsbyggande. Det är allvarligt och oroväckande att regeringen nu hotar jobb i en växande sektor, samtidigt som man återgår till gammal och ineffektiv politik. Subventionspolitik fungerade inte förr och kommer heller inte att fungera nu.

Vi träffade i höstas Miljömålarna i Finspång för att diskutera bland annat effekterna av ett försämrat rotavdrag. Företagets bild är att svartjobben i branschen i stort sett har försvunnit tack vare rotavdraget, eftersom de allra flesta helst vill betala vitt och få kvitton och garantier och avdraget gör att det knappt är någon skillnad i pris mellan svarta och vita tjänster. Företagets vd var orolig för att rotförsämringen ska leda till ökat svartarbete och därmed färre kunder för seriösa företag som Miljömålarna. En ombyggnad med en arbetskostnad före rotavdrag på 10 000 kronor blev vid nyår 2000 kronor dyrare.

Rot- och rutavdragen var några av de mest centrala beståndsdelarna i alliansregeringens jobbpolitik, och har inneburit att 20 000 fler kommit i jobb. Över 46 000 uppdrag utfördes med rotavdrag under 2014 bara här i Östergötland. Byggbranschen räknar med att varje krona i rotavdrag ger 1,35-1,50 kronor tillbaka, eftersom momsinbetalningar, ökade arbetsgivaravgifter och inkomstskatt från dem som utför det vita jobbet kommer in till statskassan. Om detta stämmer är rotavdraget inte en nettokostnad för staten. En försämring av rot riskerar därmed att inte innebära en förstärkning av statskassan, utan tvärtom till mindre skatteintäkter.

Det är oroväckande att regeringen nu bryter vallöften för att kunna driva igenom meningslös subventionspolitik, som inte kommer att ha effekt på bostadsbyggandet, istället för att fortsätta låta rot- och rutavdragen göra svarta jobb vita och ge fler människor som står utanför arbetsmarknaden en chans att få ett jobb.

Läs mer om