Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Köttet är vårt problem

Folkbladet debatt2015-03-13 11:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

2013 släpptes rapporten ”Ekologisk produktion och klimatpåverkan” av EPOK - Centrum för ekologisk produktion och konsumtion vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Enligt rapporten har det ekologiska jordbruket i Sverige i huvudsak samma problem som det konventionella, nämligen en extrem övervikt av animalieproduktion. 90 procent av den ekologiska åkerarealen används för foderproduktion. Forskarna bakom rapporten menar att det inte går att avgöra om ekologiskt kött är mer eller mindre klimatbelastande. Vi kommer inte att minska vår klimatpåverkan genom att äta ekologiskt. Inte heller kommer färre svenskar dö i cancer och hjärtkärlsjukdomar. I en färsk rapport från Naturvårdsverket föreslår 14 forskare ekonomiska styrmedel för att komma tillrätta med köttkonsumtionens klimatpåverkan. Man konstaterar också att ekologisk produktion har ungefär samma klimatpåverkan som konventionell.