2013 släpptes rapporten ”Ekologisk produktion och klimatpåverkan” av EPOK - Centrum för ekologisk produktion och konsumtion vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Enligt rapporten har det ekologiska jordbruket i Sverige i huvudsak samma problem som det konventionella, nämligen en extrem övervikt av animalieproduktion. 90 procent av den ekologiska åkerarealen används för foderproduktion. Forskarna bakom rapporten menar att det inte går att avgöra om ekologiskt kött är mer eller mindre klimatbelastande. Vi kommer inte att minska vår klimatpåverkan genom att äta ekologiskt. Inte heller kommer färre svenskar dö i cancer och hjärtkärlsjukdomar. I en färsk rapport från Naturvårdsverket föreslår 14 forskare ekonomiska styrmedel för att komma tillrätta med köttkonsumtionens klimatpåverkan. Man konstaterar också att ekologisk produktion har ungefär samma klimatpåverkan som konventionell.
Köttet är vårt problem
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.