Kommunerna är värda proffs

Bör bytas ut? Peter Åbrodd (M) är ordförande för Kommunrevisionen i Norrköping.

Bör bytas ut? Peter Åbrodd (M) är ordförande för Kommunrevisionen i Norrköping.

Foto: Robert Svensson

Folkbladet debatt2015-11-08 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommunallagen väcker kanske inte spontant intresse hos gemene man. Likväl är det som där regleras av betydelse för oss alla. Ingen som bor i Sverige kan undgå att vara kommunmedborgare. Vi betalar majoriteten av våra skatter till kommunen och får majoriteten av våra välfärdstjänster därifrån.

I våras presenterades ett nytt förslag till lagstiftning för kommunernas förehavanden. Mycket vatten har runnit under broarna sedan 1992 då dagens kommunallag tillkom. Då hade Berlinmuren nyligen fallit och Sverige var ännu inte EU-medlem. På den tiden var globaliseringen i sin linda och Internet ett närmast okänt begrepp.

Förslaget till ny kommunlag innehåller flera förbättringar. Särskilt positivt är en tydligare rollfördelning mellan politisk ledning och ledande kommunal tjänsteman. Ökad tydlighet bidrar till bättre arbetsformer mellan politik och profession, viktigt för att behålla skickliga och kompetenta chefer. Lika positivt är förslaget att kunna utse ledamöter utan politisk bakgrund till kommunala bolagsstyrelser. En person med specialistkunskaper i ekonomi, juridik eller samhällsvetenskap kan tillföra mycket i styrelsen för ett kommunalt bolag.

Generellt präglas förslagen av den kloka insikten att kompetens är nyckeln till en väl fungerande kommunal verksamhet. I praktiken utgör kommunjurister, handläggare, verksamhetsutvecklare, controllers och andra specialister basen för kommunala välfärdstjänster.

Men på en viktig punkt lämnar kommunallagsutredningen walkover. Enbart små förändringar föreslås i den kommunala revisionen i stället för vad som vore naturligt - en revision som består av proffs, skild från politiken. Idag har lekmannarevisorer det övergripande ansvaret för all granskning i kommunen, såväl effektivitets- som redovisningsgranskning.

År 2015 är hög tid för en oberoende och professionell kommunal revision. Att politiker granskar varandra kan sättas i fråga ur både rättssäkerhets- och effektivitetssynpunkt. Regeringen bör snarast låta utreda en modell för en oberoende och professionell kommunal revision. Vägledning kan hämtas från det statliga området där Riksrevisionen har till uppgift att granska myndigheterna - oberoende och professionellt.

Läs mer om